Sveže fige so posebna delikatesa, a so žal obstojne le par dni, če jih imamo veliko, lahko iz njih pričaramo slastne dobrote v kuhinji. Lahko jih kuhamo, tudi v vinu, in pečemo, tudi na žaru. Iz njih ustvarjamo sladice – od pit in zavitkov, tudi marmelada je slastna –, in slane jedi, izvrstno se ujamejo s sirovimi narezki ter prav tako suhimi mesninami.
Tokrat ponujamo slanega: pečene fige, ovite s pršutom in gorgonzolo. Odlična predjed – preprosta, a slastna. Če bi bili radi prefinjeni, zraven postrezite kozarček šampanjca. Pa še namig: če jih pripravljate za zabavo, kot prigrizke, jih naredite malce več, saj bodo izginile kot kafra!
Za 4 osebe: 8–12 svežih fig 8–12 rezin pršuta 100 g gorgonzole (ali po 50 g gorgonzole in 50 g rokforja) 2 žlici smetane za stepanje (lahko tudi za kuhanje) 1/2 jušne žlice masla 50 g rukole (po želji)
Fige operite, odstranite peclje in osušite, vsako ovijte v rezino pršuta in postavite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. V kozici na štedilniku pri nizki temperaturi raztopite maslo in gorgonzolo, dodajte smetano, da dobite gladko omako. Razporedite jo po figah, pokrijte pekač s pokrovko oziroma folijo ter pecite v ogreti pečici na 200 °C kakih sedem minut; potem pokrovko oziroma folijo odstranite in pecite še kake tri minute. Postrezite na krožniku, na katerem ste naredili posteljico iz rukole, po tej pa razporedili pečene fige. |