Jed, ki kroji domišljijo (ne le) Slovencev že od 16. stoletja! Slani, sladki, gluhi, suhi, vlečeni, kvašeni, kuhani, pečeni, beli, temni, mešani, polnjeni z vsem, kar se je našlo, in se še najde okoli hiše ali v shrambi, kot samostojna jed ali priloga domala k vsem zvrstem hrane, so ena najznačilnejših jedi slovenskih regij in pokrajin. Da, prav v tem je njihov čar, da – tudi z zavezanimi očmi lahko ugotovimo izvor, ali prihajajo iz Gorenjske, Dolenjske, Štajerske ali Primorske …
Kar nekaj pa se jim je uspelo zasidrati v vrhu najbolj razpoznavnih jedi posameznih krajev. Še danes podoživljam ugodje v ustni votlini, ob prvem grižljaju, ko so bili znova na babičinem jedilniku, najverjetneje kot posledico pričakovanja in nato presenečenja, ko se je v njih znašel meni ljubi nadev. Pomenili so vsaj poseben dan, v preteklosti zagotovo nedeljo, še raje pa cerkveni, posvetni praznik, poroko ali rojstni dan glave družine. Tako kot tudi sicer v življenju je bila največja draž priprava, ki je za ta prave štruklje lahko potekala dva do tri dni, zbiranje sestavin pa tudi kak dan več. Odtrgati se z vsakdanjih jedilnikov in zbrati zadostno količino dragocenih jajc, pršuta in podobnih dobrot sta bili značilnosti predprazničnega obdobja, ko smo se tudi otroci kolegialno odrekli nekaterim dobrotam. V nasprotju z današnjimi dnevi, ko so zaradi določenih modernizacij štruklji na mizi lahko tudi v pol ure, je bilo vlečenje testa obred, trajajoč vse dopoldne in začinjen z nagajanjem nas otrok, ko smo z željo po pomoči delali luknje v testo in tako babici dodatne sive lase.
Z imenom štruklji bi lahko opisali način življenja vsaj ob določenih dneh, ko so skupaj z njimi po hiši krožile le pozitivne misli. Tudi zato je vredno obuditi stare običaje in si vzeti čas za pripravo hrane, ki pomaga k sprostitvi in lepim mislim.
Za dva
Testo:
- pol kg pšenične moke
- 2 dag kvasa – s toplim mlekom in sladkorjem pripravi kvasec
- 1 jajce za testo in 1 jajce za premaz
- sol
Nadev:
- 50 dag polsuhega belega kruha
- košček pršuta
- 10 dag rozin
- 1 dl aromatičnega zeliščnega likerja
- 1 čebula
- 5–7 žlic naribanega trdega sira (ovčjega)
- 7 dag sladkorja
- oljčno olje
- vrtna zelišča po želji
Priprava:
- V približno 1 dl toplega mleka zdrobi kvas in dodaj žličko sladkorja ter pusti vzhajati.
- Vmešaj v sestavine za testo in zamesi čvrsto kepo, ki naj počiva vsaj pol ure.
- Rozine namoči v žganje, ki ga lahko razredčiš z vodo.
- Kruh naribaj ali zelo na drobno natrgaj.
- Čebulo nasekljaj in jo popeci na oljčnem olju.
- Na koncu dodaj na koščke narezan pršut.
- Ko se ohladi, zmešaj z naribanim kruhom.
- Vmešaj namočene rozine in dodaj nariban sir ter sladkor.
- Po želji dodaj nasekljana zelišča.
- Dobro premešaj in maso pusti stati čez noč ali vsaj nekaj ur.
- Razvaljaj testo, ga premaži s stepenim jajcem, dodaj nadev in zavij ali zašij, da ne pobegne v vodo.
- Polnjeni štruklji naj pred kuhanjem počivajo vsaj pol ure, nato jih položi v toplo slano vodo.
- Kuhaj jih počasi približno 40 minut.
- Ponudiš jih lahko kot sladico (potresene s sladkorjem) ali kot prilogo k joti ipd.