VEGE & EKO

Sladko praznično jutro

Objavljeno 25. december 2013 11.30 | Posodobljeno 25. december 2013 11.30 | Piše: Beba Splichal

Praznujmo in razlog se bo sčasoma že našel.

Nekateri imajo v omarah velike bele prte, izvezene s prav tako belo nitjo, ki tam čakajo na posebne priložnosti. Lahko minejo leta, ne da bi se takšna priložnost pokazala. Podobno se lahko dogaja posebnemu porcelanu, kozarcem, svečniku, obleki in nakitu pa tudi nam, ki čakamo na tisto nekaj. Rešitev je zelo preprosta – danes naj bo ta dan in potem spet jutri, če se tako odločimo. Praznujmo in razlog se bo sčasoma že našel. Razgrnimo prt, prižgimo svečke, prezračimo kozarce in postavimo na mizo najboljše, čeprav morda le zase. Kadar želimo lepe stvari deliti še s kom, po navadi ni treba dvakrat povabiti. Prav v teh dneh se marsikdo počuti osamljenega in komaj čaka, da prazniki minejo. Skodelica čaja s koščkom peciva lahko naredi božični čudež.

Kaj postaviti na najboljši prt? Šopek še vedno zelenih vejic, ki jih nabereš na sprehodu, skledico oreškov, nekaj, da ogreje grlo (čaj, vroča čokolada, grog?), in kaj sladkega, lahko tudi kruh. Pravzaprav je sladek kruh prava klasika med zimskimi prazniki. Spečemo ga lahko na zalogo, saj zdrži na hladnem, recimo v shrambi, do dva tedna. Zavijemo ga v papir za peko, nato pa damo v plastično posodo ali vrečko, tudi alufolija se obnese. Tanke rezine bogatega sadnega kruha potem režemo vse do drugega leta. Angleži bi rekli, da se izjemno lepo ujame s skodelico črnega čaja. Božično jutro bi lahko bila prava priložnost za to. 

Kruh s suhimi marelicami

  • 3 žlice (60 g) polnozrnate moke
  • 3 žlice mletih mandljev
  • 160 g temnega rjavega 
sladkorja
  • 260 g rozin
  • 200 g suhih marelic
(bio nežveplanih)
  • 70 g nasekljanih različnih oreščkov
(orehi, lešniki, pekani)
  • 2 jajci
  • 3 žlice marelične marmelade

Sadni kruh spečemo v ozkem modelu, obloženem s papirjem za peko, tako da niti za pekač ne uporabimo maščobe. Za testo ne potrebujemo pecilnega praška ali drugega rahljalnega sredstva.

Pečico vključimo na 150 stopinj. Izberemo deset približno enako velikih marelic in jih prihranimo, preostale drobno narežemo. V skledi zmešamo moko, sladkor, rozine, mlete mandlje, nasekljane oreške in narezane marelice. Jajci razžvrkljamo in zlijemo v skledo. Z žlico mešamo, dokler se masa ne poveže. Sprva bo videti to nemogoče, ampak gre. Testo preložimo v model in s hrbtiščem žlice gladko poravnamo ter potlačimo ob robovih. Marelice po dolžini razpolovimo in s polovičkami obložimo kruh. Damo v ogreto pečico in pečemo 1 uro.

Kruh tanko premažemo z marelično marmelado in pustimo, da se ohladi v modelu. Šele popolnoma ohlajenega režemo na tanke rezine. Če ga primerno shranimo, na primer zavitega v alufolijo, je dolgo obstojen (do dva tedna) in postaja celo vedno boljšega okusa, zato ga je smiselno speči že pred prazniki. 

Deli s prijatelji