TEKMOVANJE

Sladkali so se s štorkljinimi gnezdi

Objavljeno 28. april 2014 15.10 | Posodobljeno 28. april 2014 15.12 | Piše: Ajda Janovsky

V Mariboru se je odvil še zadnji polfinale kuharskega tekmovanja Kuhnapato.

Takole so nastajala zmagovalna štorkljina gnezda. Foto: Igor Mali/Novice

V enem od loncev že vre ajngemoht, marljivi kuhar vanj pridno dodaja testo za žličnike, na lični leseni deski nastaja umetelna pojedina, kuharica jo urno krasi s sveže nabranim cvetjem, v okroglem pekaču testo za gibice že čaka, da ga bodo pridne roke ponesle naravnost v peč. Ne, to niso roke gospodarja gostilne Jožeta Anderliča, ki sicer slovi po tem, da v svoji gostilni sam pripravlja kruh iz lokalnih sestavin. Pri Anderliču na griču, nad očarljivim parkom v štajerski prestolnici, so tokrat (domače in lokalno!) kuhali mladi kuharji osnovnošolci, tekmovalci v četrtem in zadnjem polfinalnem tekmovanju projekta Kuhnapato.

Navite kuhalnice, Prekmurski pogumneži, Gibanice in druge skupine z zabavnimi in zanimivimi imeni, najboljši mladi kuharji s štajerskega in prekmurskega konca, so se na dogodek, ki se je v četrtek dopoldne odvil v Mariboru, odlično pripravili: potem ko so skrbno proučili, kaj se je v njihovem okolju jedlo v starih časih, so poiskali lokalne pridelovalce, ki so jim priskrbeli sestavine za tekmovalne jedi. Kuhali, mesili, rezali in sekali so kot za stavo, pri tem pa pazili, da je bil njihov delovni pult ves čas privlačen za oči. Da bi komisija in drugi radovedneži ob ogledu še bolj uživali, so celotno sliko dopolnili s prikupnimi drobnarijami, denimo z jedilnikom, pritrjenim na leseno tablo v obliki buče, ali seznamom jedi, lično vgraviranim v kuhalnico in desko za rezanje. Vsi ti drobni detajli so se v dobrih dveh urah združili v harmonično celoto. Napočil je čas, ko je bilo treba troje jedi – pravila tekmovanja velevajo, da mora vsaka skupina pripraviti prigrizek ter jušno in močnato jed – predstaviti komisiji.

Ne brez kančka treme so se pred mogočno leseno mizo tik poleg tople krušne peči, za katero so sedeli gostilničar in kuharski mojster Jože Anderlič, Štefi Videčnik z ministrstva za kmetijstvo in okolje, znani vinar Boštjan Protner, gospodarjeva hčerka, tudi sama kulinarična poznavalka Eva Anderlič, Lovro Visočnik, lastnik gostilne Pec iz Spodnje Selnice, novinar Večera Darinko Kores in vodja projekta Anka Peljhan, zvrstili mladi tekmovalci. S hrano, izvirnostjo, voljo in pridnostjo, ki so jo pokazali ob predstavitvah, so tako navdušili komisijo, da bi se ta najraje izognila izboru le treh finalnih tekmovalcev. A pravila so pravila in drugače ne gre. V finale so se uvrstili L'benski flosarji iz OŠ Ljubno ob Savinji, Srjanske tikve iz OŠ Središče ob Dravi in Jurjevske štorklje iz OŠ Sv. Jurij pri Rogašovcih. In s čim so zbrane prepričali mladi mojstri? Ljubenčani s putrtohom, japko fžujem, vrsto ajdove potice ajdnekom in dobrodoščlico d'mačga, Središčani z bučnim golažem, skutnimi cmočki z bučnim nadevom in središkimi bučkoti – originalno pripravljenimi značilnimi ocvrtimi miškami, Jurjevčani pa z mlečno repo s koruzno zlivanko, dodolami in štorkljinimi gnezdi – pravim gnezdom podobni sladici, iz katere so kukale iz bele kreme oblikovane male štorklje. So se vam pocedile sline? Kaj bo šele na velikem finalu 19. maja na ljubljanskem gradu! 


Deli s prijatelji