SREČA

Sladice zadovoljstva

Objavljeno 18. marec 2014 14.00 | Posodobljeno 18. marec 2014 14.00 | Piše: Katja Cah

Trije sladki recepti, ki narišejo nasmeh na obraz.

Banane z dvema prelivoma.

Čez dva dni, 20. marca, praznujemo mednarodni dan sreče. Najsrečnejši ljudje se zavedajo, da je ključ v preprostosti in srčnosti, v drobnih čudovitih stvareh in trenutkih. Zares srečni smo, ko jih delimo še s kom, z mislijo, da je in bo še vse v redu. Včasih nam oči za srečo, ki nas čaka, da jo odkrijemo, odpre že en sam žareč nasmeh. Drugič nas prebudi poseben dotik. Tretjič omamna hrana, ki znanstveno dokazano spodbuja občutke zadovoljstva. Pa začnimo tukaj. Sladko življenje je le grižljaj stran.

Banane z dvema prelivoma

  • 4 banane
  • vaniljev puding
  • 1/2 l mleka
  • dcl sladke smetane
  • vaniljev sladkor
  • 10 dag čokolade
  • 1/2 dcl mleka
  • žlica ruma
  • ščepec kave
  • ščepec cimeta
  • Banane olupimo, narežemo na kolobarčke in porazdelimo v štiri skodelice.
  • Prvi preliv naredimo tako, da v pol litra mleka skuhamo puding in počakamo, da se ohladi in strdi.
  • V smetano vsujemo žličko vaniljevega sladkorja, jo stepemo in vmešamo v puding.
  • Kremo zlijemo čez banane.
  • V ponvico damo čokolado, mleko, rum, kavo in cimet ter mešamo na majhnem ognju, dokler ni čokolada povsem gladka in gosta.
  • Z vročo čokolado prekrijemo plast vanilje.

(Vir: 101 zelenjavni jedilnik, založba Modrijan)

Tufahije (nadevana jabolka)
image

  • 1,5 kg jabolk
  • 5 dcl vode
  • 50 dag sladkorja
  • zavojček vaniljevega sladkorja
  • 10 dag mletih orehov
  • 5 dag mletih mandljev
  • 15 dag sladkorja
  • limonina lupinica
  • 2 dcl stepene sladke smetane
  • Zavremo vodo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem.
  • Medtem olupimo jabolka, jim izrežemo sredico in jih deset minut kuhamo v vreli sladki vodi.
  • Nato jih vzamemo iz kropa in pustimo, da se ohladijo.
  • Pripravimo nadev: zmešamo orehe, mandlje, sladkor, limonino lupinico in 1,5 dcl sladke smetane.
  • Z njim napolnimo jabolka in jih okrasimo s preostalo stepeno smetano.

(Vir: Nostalgična kuharica, Cankarjeva založba)

Kavni sladoled

  • 5 rumenjakov
  • 110 g sladkorja
  • 500 ml mleka
  • 125 ml sveže skuhane ekspresne kave
  • žlica kavnega likerjaimage
  • Rumenjake in polovico sladkorja stepamo, da postanejo bledi in kremasti.
  • V kozici zavremo mleko, kavo in preostali sladkor, zlijemo v jajčno zmes in zmešamo z metlico.
  • Kremo vrnemo v kozico in na šibkem ognju med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler ne postane tako gosta, da se oprime hrbta kuhalnice. Pazimo, da ne zavre.
  • Kremo precedimo v skledo in ohladimo nad ledom.
  • Primešamo kavni liker.
  • Kremo zlijemo v plastično posodo, pokrijemo in postavimo v zamrzovalnik.
  • Vsakih 30 minut jo premešamo z metlico, da razbijemo ledene kristale.
  • Sladoled hranimo v zamrzovalniku, dokler ga ne postrežemo.

(Vir: Okusi Sredozemlja, Cankarjeva založba

Deli s prijatelji