ČOKOLADA

Sladica zmagovalcev

Objavljeno 28. avgust 2012 21.00 | Posodobljeno 28. avgust 2012 21.00 | Piše: Katja Cah

Trije recepti za pripravo čokoladnih sladic.

»Moji možje so se dobro odrezali zaradi vaje, žensk in čokolade,« je po legendi izjavil uspešen vojskovodja srednjemeriškega ljudstva Maji. Že oni so vedeli, kakšno moč ima ta žlahtni posladek, znan tudi kot antidepresiv in afrodiziak. Preizkusite, koliko to drži, s pomočjo receptov, izbranih iz knjižice Čokolada založbe Mladinska knjiga.

Topli kolački

  • 120 g na koščke nalomljene temne čokolade
  • 120 g masla
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • 50 g moke
     
  • V večjem loncu zavremo vodo. Vanj položimo manjši lonec s koščki čokolade.
  • Dodamo jim maslo in pustimo, da se skupaj stopijo.
  • Lonček vzamemo iz vode in počakamo, da se čokolada nekoliko ohladi.
  • V drugi posodi penasto umešamo jajca in sladkor ter jo položimo v vodno kopel.
  • Mešamo, da se zmes zgosti. Nato posodo vzamemo iz vodne kopeli ter po žlicah dodamo moko in čokoladno mešanico.
  • Zmes damo v hladilnik za dobri dve uri.
  • Medtem segrejemo pečico na 175 stopinj Celzija. Z maslom namažemo štiri manjše modele za peko in jih posujemo z moko.
  • Do roba jih napolnimo s čokoladno mešanico in jih pečemo približno 8 minut.
  • Čisto malo jih ohladimo in prestavimo na desertne krožnike. Postrežemo čim toplejše. 

Tartufi
 

image

  • 125 g temne čokolade
  • 30 g masla
  • 1/2 dl sladke smetane
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • nekaj kapljic vaniljeve arome
  • kakav v prahu ali nastrgana čokolada
     
  • Čokolado stopimo v vodni kopeli.
  • Prelijemo jo v drugo skledo in ji primešamo maslo ter rumenjaka.
  • Zmes segrejemo na zmernem ognju v vodni kopeli, da se malo zgosti.
  • Dodamo sladko smetano, sladkor v prahu in aromo.
  • Vse skupaj prelijemo v drugo posodo in vsaj štiri ure pustimo stati v hladilniku.
  • Oblikujemo nekoliko sploščene dolge ovalne svaljke in jih povaljamo v kakavu ali nastrgani čokoladi. 

Pena s konjakom

  • 250 g temne čokolade
  • 2,5 dl napol stepene sladke smetane
  • 2 rumenjaka
  • 1 kozarček konjaka ali jajčnega likerja

    image
     
  • V vodni kopeli raztopimo čokolado in pazimo, da se ne ohladi.
  • Medtem napol stepemo sladko smetano in jo zmešamo z rumenjakoma in konjakom.
  • Čokolado prelijemo v večjo posodo in ji počasi vmešamo smetano. Prelijemo v čisto skledo in postavimo v hladilnik.
  • Kremo lahko z žlico naložimo na hladne krožnike ali pa jo z brizgalno vrečko nabrizgamo v kozarce ali posodice.
  • Okrasimo s čokoladnimi ostružki in listi sveže mete. 

Nikar do vretja

Čokoladne sladice najpogosteje pripravljamo s pomočjo t. i. vodne kopeli. V posodo natočimo malo vode, jo postavimo na štedilnik in vanjo položimo lonček. Vanj nadrobimo koščke izbrane čokolade in druge dodatke. Voda mora biti tik pred vreliščem, čokolada nikakor ne sme zavreti, saj se bo njen okus sicer sfižil. Stopi naj se počasi. 

Deli s prijatelji