Ob hladnejših obdobjih je z dimljenjem postala okusnejša in je juhi dala poseben, sezonski pečat. Največkrat se je na mizi znašla za večerjo ob kosu kruha ali polente. Kravja, ovčja ali kozja je bila seveda vsakdanja jed pastirjev v planinah.
Sestavine
• 2 dcl vode
• 6 žlic koruzne moke
• 4 žlice nepasirane skute ZELENE DOLINE
• 1 rezina starega kruha
• zelo malo divjih zelišč – po okusu
• košček masla ZELENE DOLINE
• sol
Priprava
V vrelo slano vodo postopoma vsujemo koruzno moko in ves čas mešamo, da ne nastanejo grude. Vmešamo skuto in začinimo. V ponvi na maslu popečemo kocke kruha in z njimi obložimo juho, lahko pa vanjo naribamo kuhan, ohlajen krompir.
Slovenske novice tudi letos organizirajo pohod 100 žensk na Triglav, katerega sponzor so Zelene doline. Na pohod se lahko prijavite tukaj.