Namazi so primerni za veliko več kot le za obložene kruhke za zajtrk. Jajčni, tunin in skutin namaz so nepogrešljive sestavine na zabavah, bifejih in v vitrinah z delikatesami.
Tokrat se predstavlja namaz, ki ga pripravimo iz nepasirane skute Zelene Doline.
Sestavine:
- 250 g nepasirane skute Zelene Doline (40 %)
- 125 g masla Zelene Doline (pri sobni temperaturi)
- 2–3 jedilne žlice svežega Milerama Zelene Doline
- 2–3 strokov česna
- 1 čajna žlička kaper
- 1 konica noža sardeline paste
- 2 mladi čebuli
- sveže sesekljana zelišča, glede na sezono in okus (drobnjak, krebuljica, pehtran itd.)
- sol in poper
Priprava:
Za skutin namaz pravočasno postavimo maslo na sobno temperaturo, skuto pa spasiramo skozi cedilo ali pa jo skupaj z maslom (s paličnim mešalnikom) spasiramo.
Čebulo in česen narežemo na kockice, ki jih skupaj s svežo smetano primešamo masi. Primešamo še sesekljane kapre, sardelino pasto in dobro začinimo s soljo in poprom. Za konec dodamo še sesekljana zelišča.
Skutin namaz pripravimo v posodi, posipamo s sveže sesekljanimi zelišči in serviramo s hrustljavim kruhom ali pecivom.