VEGE STIL

Škodljiva vege dieta

Objavljeno 24. junij 2012 17.00 | Posodobljeno 24. junij 2012 17.00 | Piše: Beba Splichal

Rada bi slišala argumentirane razloge v prid roza salami v primerjavi s kosom kruha in z domačo marmelado.

Ko danes tuhtam, kaj bi pripravila za kosilo, sem pomirjena ob misli, da bo moj otrok čez dva tedna polnoleten. Upam, da me v tem času ne bodo preverjali iz kakšne institucije, saj bi lahko ocenili, da s korenčkovo rižoto in solato resno ogrožam njeno zdravje. Mirno bi jim priznala, da ji bom nekaj podobnega skuhala tudi naslednji dan in vse ljube dni do njene polnoletnosti, verjetno pa še dlje, ampak potem s starševsko odgovornostjo vsaj uradno ne bo več težav.

Brez mesa

Ubogi otrok ni jedel mesa vsaj zadnjih dvanajst let. V svojo obrambo bi lahko povedala le to, da zadnjih dvanajst let tudi ni potrebovala zdravniške pomoči, saj razen kakšnega prehlada ni imela težav. Pa še tega smo ozdravili kar z domačimi zvarki (uf, spet sumljivo) in nekajkrat celo s homeopatskimi zdravili (brez komentarja). Zelo mi je žal, da sem jo v njenem zgodnjem otroštvu cepila proti neobstoječim boleznim iz prejšnjih stoletij in tako obremenjevala njen imunski sistem. Čeprav je zdrava in čila, bi prav gotovo lahko našli sledove podhranjenosti in znake pomanjkanja maščob v prehrani, posebno tistih iz hamburgerjev in ocvrtega krompirčka, ki ga, kolikor mi je znano, še nikoli v življenju ni jedla. Vsega pa seveda kot mama najstnice ne vem in prav je tako. Ko je bila majhna, sta, recimo, z babico na skrivaj kupovali kinder jajčka. Otrok, ki zajtrkuje močnik, ga lahko čisto mirno poje, če je to le takrat, ko je ravno babi na obisku. Čokolade praviloma sploh ni marala, zato so ju izdajale razlomljene polovičke, skrite povsod po stanovanju. Dosti raje sta sestavljali neumne plastične figurice in se neskončno zabavali. Za kosilo pa je bilo spet kaj zdravega, na primer juha, polna zelenjave z babičinega vrta.

Najboljša je doma skuhana hrana

Po moje večina otrok ne dobi za svoj razvoj primernih obrokov. Bela moka, konzervansi, sumljivi dodatki in ostanki pesticidov so že v navadnem kosu kruha, ki je za nas še vedno osnovna hrana. Kaj bo pa za zraven? Rada bi slišala argumentirane razloge v prid roza salami v primerjavi s kosom kruha in z domačo marmelado. Tisti, ki jih skrbi, ali je lahko otrok zdrav ob vegetarijanski prehrani, bi se lahko nekoliko bolj poglobili v vprašanje, kaj sploh pomeni zdrava hrana. Kateremu kruhu bi lahko rekli, da je primeren za zdravo prehrano? So španske jagode koristne za zdravje? Nisem na tekočem, s čim danes hranijo otroke, saj pravim, jaz sem to poglavje skoraj že končala. Včasih pa se vseeno, ko vidim mamico, ki nakupuje z vozičkom, zamislim nad tem. Rada bi ji povedala, naj ne verjame reklamam in potrošniškim trikom. Za otroka je najboljše, kar mama sama skuha. In, preverjeno, zrasel in odrasel bo tudi brez salame in čipsa.

Rižota z mladim grahom

Za štiri potrebujemo približno kilogram mladega graha v strokih, 30 dag riža arborio, dve mladi čebuli, olivno olje, šopek peteršilja in limono. Zružimo grah. Nežne stroke, ki se ne nitkajo, lahko drobno zrežemo in uporabimo v rižoti. Včasih se dajo tudi olupiti. Peteršilj fino nasekljamo. Eno čebulo narežemo na kolobarje, zrežemo tudi zeleni del, če ni olesenel, in na hitro popražimo (ne sme porjaveti). Dodamo polovico peteršilja in grah. Solimo. Znižamo temperaturo, posodo pokrijemo in grah dušimo približno pet minut oziroma dokler se ne zmehča. Morda bo treba dodati kakšno žlico vode. Mlad grah je presenetljivo hitro kuhan in škoda bi ga bilo razkuhati. Drugo čebulo drobno sesekljamo in popražimo, dodamo riž in mešamo, da se ves namasti. Zalijemo z zajemalko vroče vode, solimo in pustimo, da riž popije tekočino. Vmes večkrat premešamo. Kuhamo pri zmerni temperaturi približno petnajst minut in ves čas prilivamo vročo vodo. Ko je riž mehek, odstavimo in primešamo grah. Rižota naj bo gosta in kremasta. Po okusu dosolimo, potresemo s preostalim peteršiljem in pokrito pustimo še par minut, da riž do konca vpije tekočino. Ponudimo s krhlji limone.

 

Deli s prijatelji