HOTELSKA RESTAVRACIJA

Skipass, Kranjska Gora

Objavljeno 03. marec 2013 13.10 | Posodobljeno 03. marec 2013 13.12 | Piše: Jože Splichal

Pred slabimi tremi meseci je družina Justin v Kranjski Gori odprla hotel Skipass.

Foto: Dean Dubokovič

Naslednji vikend bosta v Kranjski Gori tradicionalni tekmi v veleslalomu in slalomu za svetovni pokal. V hotelu Skipass, ki so ga odprli decembra, so polno zasedeni; njihova restavracija je vsekakor zapolnila šepajočo gostinsko ponudbo v tem delu Gorenjske. Brane in Lidija Justin s hčerama Nino in Ano, ki kot družinsko podjetje vodijo hotel, skrbijo za smučarske vstopnice treh dežel in še marsikaj drugega, so kuhinjo prepustili Gašperju Kordežu in Blažu Derlingu.

Gašperju smo se prepustili za degustacijski meni; odločil se je za kulinariko treh sosednjih dežel. Ob Baguerijevi suhi penini je prišel pozdrav iz kuhinje: dimljeno meso s solnim cvetom. Začeli smo z domačo piščančjo pašteto s figo, kuhano v teranu, dimljenim lososom in koromačevo solato. Spremljala jo je rebula letnik 2011 Il carpino iz kleti Franca Sosola iz Števerjana na italijanski strani Brd, ki smo jo pili tudi ob naslednjem krožniku.

Potem se je na mizi znašel krožnik, imenovan tri dežele: telečji jezik z bučnim oljem na radiču in krompirju, domač feta sir in vitello tonnato (teletina s tunovo omako) ter telečji dunajski zrežčič s krompirjevo solato z rdečo čebulo.

K rezancem s školjkami, potočnimi raki in grahom so natočili sauvignon breg letnik 2009 iz prekmurske kleti Marof. Za protiutež pa naslednji krožnik: njoki na peni gomoljne zelene in janeževem maslu, čeznje pa (malce premalo) naribana gosja jetra.

Kuhar je pri naslednji jedi združil idrijske žlikrofe z divjačinskim ragujem, vse skupaj pa zabelil s kislo smetano in brusnicami. In vino? Cabernet sauvignon capodistria letnik 2006 iz kleti Vinakoper.

Pred glavno jedjo so nas potolažili s sivkinim sorbetom, potem pa udarili z dušenim medvedjim stegnom s suhimi slivami in čokolado ter skutnmi štruklji.

K sladici so natočili kozarček polsladkega traminca iz kleti Radgonske gorice, v kozarcu pa postregli s kuhano smetano (panna cotta) z janežem, jagodami in smetanovo kremo.

Deli s prijatelji