RECEPT

Škampji grižljaji

Objavljeno 16. julij 2015 16.30 | Posodobljeno 16. julij 2015 16.30 | Piše: Anka Peljhan

Oljčno olje nedvomno zaseda eno izmed prvih pozicij na lestvici »moraš vključiti v uporabo«.

Ne le na jedilnik, kar je seveda neopisljiv užitek, tudi v zunanjo uporabo in uživanje morda kar tako – zjutraj namesto zdravila. Zakaj pa ne?!? Zanimivo se mi zdi, da se v zadnjem času (kar ima najverjetneje zametke v davni zgodovini) govori (spet) o substanci, stisnjeni iz oljčnih listov. Do zdaj so zame veljali, še viseči na vejah, za idealen kraj iskanja miru in prijetnega bivanja v naravi. Naj bi imeli še veliko več plusov za naše zdravje. Pa si rečem: »Kaj zato!« Navdušenja in hvaležnosti brbončic ob prvem, (vmesnem) in zadnjem stiku z oljčnim oljem se ne da prekositi. Govorim v imenu nas sladokuscev, ki smo ponosni na njegove številne vedno uspešnejše različice iz domačih obronkov zahodnega dela dežele. Število odtenkov oljčnega olja, ki se jih ne da prešteti ali zakoličiti, saj vsaka letina pusti svoje zanimive posledice, vsaka mešanica ali sorta sadežev svoje nianse, vsak hrib svoj vonj... Vsekakor si poklon zaslužijo tudi sadeži z enakim imenom, še posebno če so obdelani v domači kuhinji kar se da naravno, vendar si pozicije oljčnega olja še dolgo ne bodo izborili. Spoštujte oljčno olje in ga uživajte na pristen način, saj boste le tako užili tisto najboljše ter posrkali njegove najimenitnejše substance.

 Za dva


  • 6–8 škampovih repkov
  • 2 mladi bučki
  • pest domačih v olju ali slanici vloženih oliv (najbolje štorte)
  • 1 jajčni beljak
  • drobtine
  • sol
  • maslo, oljčno olje

Za omako:

  • 1 žlica smetane
  • 2 žlici domače paradižnikove salse
  • nekaj kapljic limonovega soka
  • oljčno olje
  • 1 strok česna

Priprava:

  • Škampove repke osvobodi lupine s primernim orodjem, da ne poškoduješ mesa.
  • Bučke nareži na čim bolj tanke rezine.
  • Blanširaj jih v slanem kropu, da postanejo bolj prožne in jih lahko zaviješ, ne da se zlomijo.
  • Ostanke bučk nareži na tanke trakove in jih kuhaj 4–5 minut v slani vodi.
  • Kuhane pokapljaj z oljčnim oljem.
  • Olive izkoščiči, jih zmelji in z maso premaži notranjo stran bučk.
  • Nato zavij bučne rezine okoli repkov.
  • Stepi jajčni beljak do polovice in z njim premaži zvitke.
  • Pomagaj si s čopičem.
  • Zvitke pomoči v drobtinah in jih na rahlo ocvri v mešanici masla in oljčnega olja.
  • Strok česna zmelji in mu dodaj preostale sestavine za omako.
  • Z omako ne prelivaj jedi. Postrezi jo ob zavitkih, da vsak sam določi količino uporabe.
Deli s prijatelji