NEKAJ SLADKEGA

Sirovi štruklji

Objavljeno 24. januar 2013 14.15 | Posodobljeno 24. januar 2013 14.15 | Piše: Beba Splichal

So vam danes zadišali štruklji?

Foto: Hana Splichal

Pred pripravo sirovih štrukljev najprej pripravimo pekač, prt, valjar in ročni mešalnik. 

Sestavine za 6 štrukljev

Testo:

  • 300 g mehke moke
  • 2 žlici olja
  • sok pol limone
  • malo soli

Skutni nadev:

  • 500 g polnomastne nepasirane skute
  • 2,5 dl kisle smetane
  • jajce
  • 60 g sladkorja
  • pest rozin (Svetle rozine sultanine so zlate barve zaradi dodanega žvepla. Biološko pridelane rozine sušijo naravno, na soncu, ne smejo biti žveplane niti obdelane s plinom. Običajno so drobne in temne barve, v sredini pa se lahko čuti kristaliziran sladkor.)

Posip:

  • sladkor

Kako se lotimo?

  • Moko stresemo v skledo, dodamo druge sestavine za testo in dolivamo toliko mlačne vode, da dobimo gladko testo. Mesimo ga deset minut, da postane elastično. Pustimo, da počiva pol ure.
  • V skledo stresemo skuto, kislo smetano, sladkor, rozine in rumenjak. Vse skupaj zmešamo v kremo. Beljak stepemo v trd sneg z žlico sladkorja in ga dodamo skutni mešanici.
  • Testo razvaljamo in razvlečemo na pomokanem belem platnenem prtu, po njem namažemo nadev in zvijemo ob pomoči prta. Razdelimo na tri dele in vsakega posebej zavijemo v moker prtič.
  • Štruklje kuhamo v slani vreli vodi približno pol ure.
  • Ko so kuhani, jih pustimo v krpi, da se malo ohladijo in da testo odstopi od krpe. Stresemo jih na krožnik in narežemo na večje kose.
  • Potresemo s sladkorjem in jemo tople.
Deli s prijatelji