Pred pripravo sirovih štrukljev najprej pripravimo pekač, prt, valjar in ročni mešalnik.
Sestavine za 6 štrukljev
Testo:
- 300 g mehke moke
- 2 žlici olja
- sok pol limone
- malo soli
Skutni nadev:
- 500 g polnomastne nepasirane skute
- 2,5 dl kisle smetane
- jajce
- 60 g sladkorja
- pest rozin (Svetle rozine sultanine so zlate barve zaradi dodanega žvepla. Biološko pridelane rozine sušijo naravno, na soncu, ne smejo biti žveplane niti obdelane s plinom. Običajno so drobne in temne barve, v sredini pa se lahko čuti kristaliziran sladkor.)
Posip:
- sladkor
Kako se lotimo?
- Moko stresemo v skledo, dodamo druge sestavine za testo in dolivamo toliko mlačne vode, da dobimo gladko testo. Mesimo ga deset minut, da postane elastično. Pustimo, da počiva pol ure.
- V skledo stresemo skuto, kislo smetano, sladkor, rozine in rumenjak. Vse skupaj zmešamo v kremo. Beljak stepemo v trd sneg z žlico sladkorja in ga dodamo skutni mešanici.
- Testo razvaljamo in razvlečemo na pomokanem belem platnenem prtu, po njem namažemo nadev in zvijemo ob pomoči prta. Razdelimo na tri dele in vsakega posebej zavijemo v moker prtič.
- Štruklje kuhamo v slani vreli vodi približno pol ure.
- Ko so kuhani, jih pustimo v krpi, da se malo ohladijo in da testo odstopi od krpe. Stresemo jih na krožnik in narežemo na večje kose.
- Potresemo s sladkorjem in jemo tople.