OKUS TEDNA

Silveri: silveri brut

Objavljeno 26. julij 2012 19.45 | Posodobljeno 26. julij 2012 19.45 | Piše: Jože Splichal

Družina Gašparin je v svoji restavraciji Pikol k suhi penini silveri, ki je njihova vinska blagovna znamka, pripravila mariniranega tuna, črne tartufe, alge hiriki in datljeve paradižnike

K suhi penini silveri iz domače kleti so pri Pikolu ponudili tuna, mariniranega v soli in sladkorju, s črnim tartufom, algami hiriki in datljevim paradižnikom (foto: Dean Dubokovič).

Družina Gašparin, kajpak precej bolj znana po izborni ribji restavraciji Pikol v Rožni Dolini pri Novi Gorici, se je zadnja leta začela ukvarjati tudi z vinarstvom. Vinograde imajo v Brdih, njihov najbolj odmeven izdelek pa je penina za mlade, silveri white, ki se pije z ledom in rezino pomaranče. S klasično penino silveri brut, v kateri sta chardonnay in rebula, so na tekmovanju v ZDA pred časom osvojili srebrno medaljo. Penina je tri leta na drožeh, potem pa še eno leto v steklenici, preden jo z 12,5 odstotka alkohola ponudijo pivcem.

Boris Gašparin kot eden vodilnih slovenskih sommelierev in žena Maruška, ki bedi nad kuhinjo, sta k hišni penini priporočila prav zanimiv krožnik, na katerem glavno vlogo igra tun, mariniran v soli in sladkorju, na krožniku pa so še sveži črni tartufi, alge hiriki in datljev paradižnik. K suhi penini silveri iz domače kleti so pri Pikolu ponudili tuna, mariniranega v soli in sladkorju, s črnim tartufom, algami hiriki in datljevim paradižnikom. 

Deli s prijatelji