Za falafle pravijo, da izvirajo še iz starega Egipta, kot svojo nacionalno jed si jih prisvajajo v Izraelu, so povsem vsakdanji povsod na Bližnjem vzhodu, kot hitra in okusna brezmesna jed pa so znani povsod po svetu. Zanimivo je, da se falafel imenuje ocvrt polpet iz čičerke, prav tako pa je to ime za sendvič, ki ga naredijo iz falaflov, humusa, tahinija in sveže zelenjave. Kruh, pita, v katerega zavijejo polpete, je tanek, nekvašen, kot neke vrste palačinka.
Za to jed je značilno, da je street food, kupimo jo mimogrede, na ulici.
Odlični tudi s peteršiljem
Čeprav je bolj običajno, da falafel kupimo pri uličnem prodajalcu, pa se nam lahko tako priljubi, da ga pripravljamo tudi sami v domači kuhinji. Ko enkrat usvojimo način priprave in imamo vedno pri roki osnovne sestavine, je čisto preprosto. Testo lahko pripravimo vnaprej in ga shranimo do cvrtja v hladilniku. Nekvašen kruh ali tanke ploščate pite lahko nadomesti kakršen koli drug kruh, dovolj velik, da vanj zavijemo ali natlačimo polpete. Zelo primerna je na primer napol prerezana lepinja. Okus falafla spreminjamo z začimbami, ki so nam všeč. Sveži listi koriandra in mete so res klasika, odlični pa bodo tudi s peteršiljem. Humus, skoraj obvezen dodatek v falaflu, se sčasoma navadimo pripravljati sami. To je samo pretlačena kuhana čičerka z dodatkom tahinija in oljčnega olja. Čičerko moramo obvezno čez noč namočiti in nato kuhati brez soli.
Stresemo jo v mešalnik z dobrim rezilom (palični tega ne bo zmogel) in jo spremenimo v pire. Prilivamo le toliko tekočine, v kateri se je kuhala, da se lahko zmelje. Enkrat vmes damo v mešalnik še par strokov česna, ščepec čilija v prahu, pol žličke kumine v prahu, sol in limonov sok. Nazadnje primešamo tahini, to je pasta iz sezamovih semen, in oljčno olje. Če nam je okus všeč, postane humus nasiten in hranilno bogat namaz, ki ga imamo vedno v hladilniku, ne le za pripravo falaflov. Zelenjava, ki je v falaflu, se spreminja z letnimi časi. Lahko je zelje, narezano na tanke rezance, kisla repa, paradižnik, rdeča pesa, skoraj obvezni so listi solate in nasekljan peteršilj.
Falafel
Za 8 polpetov:
– 25 dag čičerke;
– kos polnozrnatega kruha;
– 2 stroka česna;
– listi sveže mete in/ali koriandra;
– žlica sezamovih semen;
– žlička rimske kumine;
– pol žličke kurkume;
– pol žličke paprike v prahu;
– humus;
– tahini;
– sveža zelenjava;
– ploščat kruh.
Čez noč namočeno čičerko skuhamo brez soli in odcedimo. Tekočino prihranimo. Semena sezama in kumine popražimo v ponvi brez maščobe, nato pa podrobimo v možnarju. Sveže začimbe nasekljamo. Kruh nadrobimo. Vse sestavine stresemo v mešalnik. Lahko prilijemo malo tekočine, v kateri se je kuhala čičerka, vendar mase ne želimo spremeniti v pire. Zmeljemo le toliko, da so še vidni koščki. Maso za falafle stresemo v skledo in začnemo oblikovati kroglice. Pomagamo si tako, da si prste naoljimo ali navlažimo s tekočino, ki je ostala od čičerke. Iz te mase nastane približno osem falaflov, kar ustreza za dve porciji. Kroglice nekoliko sploščimo med dlanmi in jih zlagamo na pladenj, ki bo šel v hladilnik za pol ure.
Medtem poljubno zelenjavo narežemo na tanke rezance, solatne liste pustimo cele. Žlico tahinija gladko razmešamo in prilivamo toliko vode, da je tekoč. Maščobo, primerno za cvrtje, segrejemo v globoki ponvi. Cvremo po dva ali tri falafle hkrati do zlato rjave barve. Odcedimo jih na papirnati brisači. Če je kruh dovolj tanek, ga zvijemo kot palačinko ali tortiljo, drugače pa ga prerežemo in napolnimo kot sendvič. V vsakega pridejo štirje polpeti (falafli), ki jih z dlanjo pritisnemo ob kruh, da se sploščijo. Med polpeti namažemo humus, obložimo z zelenjavo, pokapljamo s tahinijem in trdno zvijemo oziroma stisnemo.