OKUSI SLOVENIJE

Šempeter, Bistrica ob Sotli

Objavljeno 02. maj 2013 14.00 | Posodobljeno 02. maj 2013 14.00 | Piše: Jože Splichal

V gostilni, ki ne zanemarja obsoteljske in kozjanske kuhinje, so specialiteta pečeni kopuni, ki jih postrežejo s smetanovim krompirjem, mlinci in sotiranim kostanjem.

Foto: Dean Dubokovič.

Srečko Kunst ima v svoji gostilni Šempeter pravico uporabljati blagovno znamko Gostilne Slovenije, ki označuje pristne slovenske gostilne. V Šempetru se trudijo, da bi stregli kar najbolj sezonsko in lokalno hrano, v kuhinji kraljujeta obsoteljsko in kozjansko kulinarično izročilo, hišna posebnost pa so kopuni, skopljeni grahasti petelini, ki jih pitajo sami. Srečko pravi, da jih prodajo kakšnih 800 na leto!

Najprej je iz kuhinje prišel pozdrav: k sveže pečenemu kruhu domač špeh in salama, sir in kumare, gospodar pa je predlagal kozarec svežega virštajnskega rdečega iz kleti Emino v Imenem. Kosilo smo takoj začeli sezonsko in lokalno: s čemaževo juho, v kateri so plavali potočni raki.

Da nismo kar takoj iz juhe zaplavali k hišni specialiteti, smo bili še prej deležni govejega fileja iz kozjanskega goveda, ki se pase po številnih suhih pašnikih; file so zoreli dva tedna, na krožniku pa se je družil s koruznim krapom in popečenim jurčkom. Priporočeno vino: gammay letnik 2003 iz kleti Graben znanega bizeljskega vinogradnika Janeza Šekoranje.

Potem pa glavna jed: že skoraj pozabljen kopun z mehkim, a čvrstim mesom, ki se krepko drži belih kosti. Vsekakor kandidira za najboljšo perutnino v Sloveniji! Postregli so ga s smetanovim krompirjem, mlinci, ki so se svetili od maščobe slastno pečenega kopuna, in sotiranim kostanjem – ter gospodarjevim rdečim vinom letnik 2011, ki ga prav za gostilno polni Jože Kralj iz Bistrice, je pa zvrst modre frankinje in modrega pinota: z malce barika in mehkimi tanini se res lepo ujame s pečenim kopunom in njegovo hrustljavo kožico.

Tudi konec kosila je bil v stilu s kozjansko kruhovo potico in jabolčno čežano. Na Kozjanskem so nekoč kruhovo potico jedli dan po poroki, naredili pa so jo iz pregrete smetane, skute, mleka in belega kruha; čeprav potica, ni povita, ampak se po plasteh zlaga na testo, zadnja plast je iz kruha, nadev pa na koncu prekrijejo s testom, ki visi prek pekača. To sladico so ponudili z jabolčno čežano in še s kozarčkom polsladkega Kraljevega renskega rizlinga letnik 2011.

Dobro je vedeti

  • Gostilna 
Šempeter
  • Srečko Kunst
  • Bistrica ob Sotli 9, 3256 Bistrica ob Sotli
  • tel.: 00386(0)41 620 011
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: vse dni v tednu od 7. do 22. ure, le v četrtek od 7. do 13.
  • sedeži: 45 in 100 na terasi
  • degustacijski meni: po dogovoru, naš stane 20 evrov
  • vinska klet: 20 etiket
  • kreditne kartice: da
Deli s prijatelji