PREPROSTO

Sebastijan Kovačič: špageti s sardelami

Objavljeno 08. junij 2013 15.20 | Posodobljeno 08. junij 2013 15.21 | Piše: E. N.

Čisti okusi, preprosta priprava.

Sebastijan Kovačič je pred nekaj meseci z ženo Andrejko prevzel Hišo Torkla v Kortah nad Izolo. Pred tem se je kot kuhar izkazal že v bovški Dobri vili in na Pristavi Lepena pa v ljubljanski gostilni Medana. Sodobno, a vseeno tradicionalno, regionalno, a z močnimi okusi.

Taki so tudi špageti s sardelami, tradicionalni recept ribičev ob Jadranskem morju. Čisti okusi, preprosta priprava. In česar v današnjih časih ne gre zanemariti: sardele so še vedno najcenejša riba (a zato nič manj okusna).

Za 4 osebe

image
Sebastijan Kovačič

Omaka:

  • 12 sardel
  • 8 črnih oljk
  • por
  • česen
  • peteršilj
  • ribja osnova
  • češnjev paradižnik
  • limonov sok
  • oljčno olje
  • parmezan

Špageti:

  • 200 g bele moke tip 500
  • 2 jajci
  • 6 rumenjakov

Če špagete naredimo sami, razžvrkljamo jajci in rumenjake in vse skupaj zlijemo v moko ter umešamo testo. Pustimo počivati vsaj pol ure, potem ga razvaljamo in spustimo skozi strojček na želeno širino špagetov ter posušimo. Špagete skuhamo v slanem kropu al dente.

Za omako najprej popražimo sardele, ki smo jim odstranili glave in kosti ter jih razpolovili. Prestavimo jih na toplo, v ponvi pa prepražimo malo pora in česna, zalijemo z ribjo juho, dodamo izkoščičene oljke, posolimo, dodamo peteršilj in malo limonovega soka. Potem sardele vrnemo, v ponev stresemo kuhane špagete, dodamo češnjev paradižnik, vse skupaj premešamo, pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s parmezanom.

Deli s prijatelji