Sebastijan Kovačič je pred nekaj meseci z ženo Andrejko prevzel Hišo Torkla v Kortah nad Izolo. Pred tem se je kot kuhar izkazal že v bovški Dobri vili in na Pristavi Lepena pa v ljubljanski gostilni Medana. Sodobno, a vseeno tradicionalno, regionalno, a z močnimi okusi.
Taki so tudi špageti s sardelami, tradicionalni recept ribičev ob Jadranskem morju. Čisti okusi, preprosta priprava. In česar v današnjih časih ne gre zanemariti: sardele so še vedno najcenejša riba (a zato nič manj okusna).
Za 4 osebe
Sebastijan Kovačič |
Omaka:
- 12 sardel
- 8 črnih oljk
- por
- česen
- peteršilj
- ribja osnova
- češnjev paradižnik
- limonov sok
- oljčno olje
- parmezan
Špageti:
- 200 g bele moke tip 500
- 2 jajci
- 6 rumenjakov
Če špagete naredimo sami, razžvrkljamo jajci in rumenjake in vse skupaj zlijemo v moko ter umešamo testo. Pustimo počivati vsaj pol ure, potem ga razvaljamo in spustimo skozi strojček na želeno širino špagetov ter posušimo. Špagete skuhamo v slanem kropu al dente.
Za omako najprej popražimo sardele, ki smo jim odstranili glave in kosti ter jih razpolovili. Prestavimo jih na toplo, v ponvi pa prepražimo malo pora in česna, zalijemo z ribjo juho, dodamo izkoščičene oljke, posolimo, dodamo peteršilj in malo limonovega soka. Potem sardele vrnemo, v ponev stresemo kuhane špagete, dodamo češnjev paradižnik, vse skupaj premešamo, pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s parmezanom.