OKUS TEDNA

Ščurkova rebula ob sušiju

Objavljeno 25. marec 2013 14.10 | Posodobljeno 25. marec 2013 14.12 | Piše: Jože Splichal

Na trg je prišla klasična rumena rebula zadnjega letnika iz kleti briške družine Ščurek; v ljubljanski restavraciji Maru so zraven ponudili mešani krožnik sušija.

Vas zanima, kakšne so rebule letnik 2012 iz Brd? Potem lahko poskusite Ščurkovo, ki je te dni prišla med pivce. Kje so časi, ko je Stojanov nono Franc obdeloval en hektar vinogradov ... zdaj pa za Stojanom počasi prevzemajo posestvo sinovi, kar pet jih je; iz kleti vsako leto pride kakšnih 80.000 buteljk vina. Rumena rebula je vsekakor med Ščurkovimi ljubeznimi, tako rekoč osnovno vino, ki prihaja iz kleti. To suho vino ima v letniku 2012 13 odstotkov alkohola in je pol leta zorelo v jeklenih posodah, preden je šlo v steklenice. Klasična Ščurkova rebula: slamnate barve, diši po poljskem cvetju.

imageStojan prisega na rebulo kot primerno pijačo za aperitiv ter za tople in hladne zelenjavne in ribje predjedi. Nič presenetljivo torej ni, da so v japonski restavraciji Maru v ljubljanski Šiški, ki se je odprla pred kratkim, h kozarcu Ščurkove rebule ponudili mešani krožnik sušija: nigiri, torej več sušijev z rižem in različnimi vrstami rib: tun, škarpina, kirnja, pa hobotnica, kapesanta in kozica. Pa še sušijeva omleta in vasabijev koren. 

Ščurek: rumena rebula 2012

V eni najbolj znanih briških kleti so donegovali zadnji letnik rumene rebule, najbolj znanega vina v Brdih. Ščurkova rebula letnik 2012, ki ima 13 odstotkov alkohola, je šest mesecev zorela v jeklenih posodah. 

Deli s prijatelji