ZA GURMANE

Saša Remec: polnjene artičoke

Objavljeno 30. december 2012 14.00 | Posodobljeno 30. december 2012 14.00 | Piše: S. N.

Sommelier Boris Gašparin k polnjenim artičokam priporoča macerirani sivi pinot.

Saša Remec je Ljubljančanka in ljubiteljska kuharica. Polnjene artičoke so klasična gurmanska jed, ki v Sloveniji ni tako znana kot na primer pri naših sosedih Italijanih. Prav zdaj je glavna sezona za artičoke. »Artičoke jemo z rokami, in sicer odtrgamo vsak list posebej in posesamo spodnje, mehke dele listov. Neužitne so samo dlačice, ki so nad srčkom,« svetuje Saša Remec.

Za 4 osebe:
8 artičok
5 dl suhega belega vina
5 dag parmezana
5 dag krušnih drobtin
oljčno olje
surovo maslo
lovorjev list
rožmarin
jušna osnova
kis
sol
poper

Artičokam odrežemo steblo in bodeči gornji del listov. Kuhamo jih v slani in rahlo okisani vodi od 15 do 20 minut.

Zmešamo naribani parmezan in krušne drobtine v razmerju 1 : 1 in napolnimo artičoke, ki jih ob tem rahlo razpremo.

V nizki posodi stopimo maslo, prilijemo oljčno olje, dodamo lovorjev list in rožmarin, zalijemo z jušno osnovo in belim vinom v višini treh prstov.

Polnjene artičoke položimo v posodo s spodnjim delom navzdol, posolimo in popramo ter v vsako nakapljamo nekaj kapljic oljčnega olja, pokrijemo in jih na nizkem ognju kuhamo 15 minut. Sommelier Boris Gašparin k polnjenim artičokam priporoča macerirani sivi pinot.

Deli s prijatelji