RECEPT

Sarmice iz Asa

Objavljeno 14. november 2012 13.13 | Posodobljeno 14. november 2012 13.09 | Piše: S. N.

V mrzlih dneh se prileže sarma.

Foto: Dean Dubokovič

Svetozar Raspopović, legendarni Pope iz ljubljanskega Asa, sicer prisega na bogastvo mediteranske kuhinje, sveže morske dobrote in zelenjavo, doma na roke narejene testenine in vonje sredozemskih zelišč, a njegovi šefinji kuhinje Mira Adrovič in Mara Borat včasih poiščeta še kakšno drugo pot, da As preseneti. Zdaj, ko se bližajo mrzli dnevi, je Mira Adrovič potegnila iz predala svoj recept za sarmice.

Sarmice za štiri osebe:

  • 250 g mletega mesa
  • 100 g riža
  • 70 g čebule
  • 30 g česna
  • 3 vejice svežega timijana
  • ščepec popra
  • 1 čajna žlička sladke rdeče paprike
  • 5 g peperončina
  • 8 listov kislega zelja

Omaka:

  • 250 g ribanega kislega zelja
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 1 čajna žlička sladke rdeče paprike
  • 1 čajna žlička soli
  • 0,5 dl olivnega olja
  • 8 dl vode
  • lovorjev list

Priprava sarmic: na olju prepražimo čebulo, ko postekleni, dodamo česen, potem še natrgan timijan in pustimo, da zadiši. Na vrsti so poper, sladka rdeča paprika in peperončino, potem dodamo mleto meso in riž ter pražimo toliko časa, da riž postekleni. Tako narejeno maso zavijemo v zeljne liste.

Priprava omake: na dno posode raztresemo naribano zelje, na ribano zelje zložimo sarmice in jih zalijemo z vodo, dodamo lovorjev list in vse skupaj zalijemo s paradižnikovo mezgo. Kuhamo 2,5 ure.

Sommelier Boris Gašparin k sarmicam priporoča renski rizling.

Deli s prijatelji