OKUSI SLOVENIJE

Sarajevo 84, Piran

Objavljeno 02. december 2013 16.00 | Posodobljeno 02. december 2013 16.00 | Piše: Jože Splichal

V Piranu, s pogledom na morje, ki je le čez cesto, nismo preizkušali, kaj so ponoči ujeli ribiči.

Ampak smo se vrnili v čase, ko je Jure Franko osvojil prvo zimsko jugoslovansko medaljo: bilo je v Sarajevu in jedli smo v čevabdžinici Sarajevo 84.

Merak je ime degustacijskega menija v čevabdžinici Sarajevo 84, ki v piranski Tomšičevi ulici gleda na morje; to staro besedo bi lahko prevedli v slovenščino kot želja ali poželenje. Če vas zagrabi nekega februarskega dne, ko bo Tina Maze lovila medalje v Sočiju, prav posebna želja, potem boste sredi posebnega paradoksa: sedeli boste na terasi, ki gleda na morje, a ne boste jedli rib, ampak dobrote iz bosanske čevabdžinice, pogled pa vam bo uhajal na prastaro naslovnico Sportskih novosti iz leta 1984, na kateri sta le dve besedi (ob ogromni fotografiji): Franko srebro.

Sigfrid Kecman, ki ima še dva lokala z okusom po Sarajevu in enakega imena v Ljubljani in Kopru, namenil pa se je odpreti prav takega tudi v Trstu, za začetek na mizo prinese dve piti, špinačno zeljanico in buredžik, mesno, prelito z omako iz kisle smetane in česna.

Čez nekaj minut omamno zadiši po bosanskem loncu, v katerem so se na majhnem ognju dolge ure kuhali krompir, paprika, korenje, mlada govedina, zelje in paradižnik. Sprehod po Sarajevu nadaljujemo s sarmicami, zavitimi v mehke zeljne liste, potem pa že pride begova čorba z bamijo (orko), korenjem in piščančjim mesom.

Čevabdžinice so za uživanje ob pogovoru; če novembra v Piranu sije toplo jesensko sonce, potem se pač zares nikamor ne mudi. Sarajevski mojster je piranske kuharje nekaj mesecev učil peči lepinje, pite in druge specialitete. Torej delajo lepinje sami: na mizo pride deset v pol, deset čevapčičev torej v polovici lepinje, z izdatno prilogo čebule in kajmaka.

In potem glavni udarec: plošča Sarajevo s klobasicami sudžukicami, pleskavico, čevapčiči, pečeno papriko in prebrancem. Za sladico pa še sladka baklava (in turška kava).

Tudi pijače, ki spremljajo degustacijski meni, so iz Bosne: sarajevsko pivo ter hercegovski žilavka in blatina. Včasih se je prav prijetno odklopiti od modernih časov ter se potopiti v malo nostalgije, tri desetletja nazaj, ko je Jure Franko kot prvi Slovenec osvojil olimpijsko medaljo na zimskih igrah!

Dobro je vedeti

  • Sarajevo 84
  • Sigfrid Kecman
  • Tomšičeva 43, 6330 Piran
  • Tel.: 00386(0)59 23 50 44
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Med tednom in ob nedeljah od 9. do 22. ure, ob petkih in sobotah pa podaljšajo za dve uri.
  • sedeži: 25 in 40 na terasi.
  • degustacijski meni: Merak (po slovensko bi prevedli kot želja ali poželenje, 5 hodov in kava) 12,9 evra.
  • kreditne kartice: Ne. 
Deli s prijatelji