RECEPT

Sami naredite granolo

Objavljeno 21. junij 2015 11.00 | Posodobljeno 21. junij 2015 11.00 | Piše: Beba Splichal

Hrustljavo granolo lahko povsem preprosto naredite sami doma.

Granola je bila prvi žitni obrok, ki je bil, zavit v embalažo, na prodaj na policah v običajnih trgovinah. Izumil jo je Američan, zdravnik James Jackson 1863., ki pa z izdelkom, sladico je imenoval granula, ni postal slaven. Oživela je z gibanjem hipijev, ki so zagovarjali zdravo hrano, prodajna uspešnica pa je postala šele, ko jo je pod nekoliko spremenjenim imenom dala na trg prehrambna veriga Kellogg. Podobna je muslijem (švicarski izum), le da so ti presni, granola pa pečena in hrustljava. 

Pripravimo, preden začnemo:

pekač, obložen s papirjem za peko.

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V večji skledi zmešamo ovsene kosmiče, nalistane mandlje, kokos, sončnična semena, vaniljo v prahu in sol.

2. V posebni skledi z rokami zmešamo banano, kokosovo maščobo in javorjev sirup, da dobimo enotno zmes, v kateri pa naj ostane kakšen večji košček banane.

3. Bananino mešanico stresemo k ovsenim kosmičem in z rokami toliko časa mešamo, da so vsi kosmiči navlaženi. Maso stresemo na pripravljen pekač, poravnamo in pečemo 20 minut. Vmes večkrat premešamo, da se granola ne zapeče preveč.

4. Pustimo, da se popolnoma ohladi v pekaču, nato dodamo še suhe borovnice. Borovnice lahko posušimo tudi sami, v dehidratorju ali na nizki temperaturi v pečici z rahlo odprtimi vrati.

5. Granolo ponudimo z (rastlinsko) smetano, s (sojinim) jogurtom ali vaniljevo kremo ter svežim sadjem, lahko jo stresemo v (rastlinsko) mleko namesto navadnih kosmičev za zajtrk, v bolj vročih dneh pa jo posujemo po vaniljevem sladoledu.

Sestavine

  • 230 g velikih ovsenih kosmičev
  • 60 g nalistanih mandljev
  • 50 g kokosa
  • 50 g sončničnih semen
  • ščep vanilje v prahu
  • ščep soli
  • banana
  • 3 žlice stopljene kokosove maščobe
  • 5 žlic javorjevega sirupa
  • 30 g suhih borovnic
Deli s prijatelji