Medtem ko je kraška burja že zdavnaj odnesla Mipovo pršutarno, tista v Šepuljah še zmeraj suši svinjska stegna. Sredi Šepulj vztraja tudi domačija, ki jo vodi družina Šajna, mama Vera in sinova Andraž, ki je kuharski chef, in Uroš, ki skrbi za goste: staro kraško hišo so preuredili v restavracijo. Da je v vasi najmogočnejša hiša prav pršutarna, glavni pa kraški pršut, opozarja pravzaprav tudi napis v gostilni, da v domačiji pršut režejo na roke.
Šajna je ena izmed osmih letošnjih postojank, ki so vključene v mesec kraške kuhinje: gostje bodo spoznali joto, ječmenovo mineštro, ajdovo polento, jedi z ohrovtom in šelinom (zeleno) in seveda dobrote iz prašičjega mesa, k pravemu okusu jedi prispeva prašič, ko stopi v lonec. Poseben poudarek bodo letos gostinci dali kraškim zeliščem.
V Šajni z zelišči, ki so v skuti, takoj pozdravijo tudi v degustacijskem meniju. Ob pozdravu natočijo kozarec penine iz sorte zelen iz vipavske vinske kleti. Po dežju, ki je v noči na sredo dobro namočil Kras, da je bilo tudi dvorišče Šajne še opoldne povsem mokro, se je prileglo nekaj vročega: sezonska mineštra s stročjim fižolom, v kateri so plavali koščki prekajene svinjine.
Za toplo predjed so bili doma narejeni ravioli, polnjeni z rikoto in žajbljem; pod njimi je bila omaka iz masla, žajblja in parmezana, ravioli pa so bili posuti z mletimi orehi.
Letošnja gobja sezona na Krasu ne bo šla v anale kot ena bogatejših, a do Šepulj so prišli sveži jesenčki jurčki, ki so jih gobarji našli v Brkinih. Spremljali so medium pečen ramsteak na žaru, za prilogo pa so postregli štruklje, ki so jih napolnili s porom.
Za sladico pa še nekaj, kar spada med jesenske dobrote in po tradiciji tudi v mesec kraške kuhinje kostanjeva torta.
In kaj je Uroš priporočil h krožnikom brata Andraža? Po osvežilni penini Ščurkov sivi pinot letnik 2012 k raviolom, cabernet sauvignon letnik 2009 iz kleti Štoka v Krajni vasi na Krasu (mimogrede: njihov izbrani teran je bil med uradnimi vini na septembrskem evropskem prvenstvu v košarki), za konec pa še enkrat v vipavsko klet, po sladki pikolit lantieri h kostanjevi torti.
Dobro je vedeti Domačija Šajna Sedeži: 65 in 70 na vrtu. Degustacijski meni: Po dogovoru, štirje hodi 26,5 evra, brez vina. Vinska klet: 65 etiket, pretežno primorska vina. |