NA ZDRAVJE

Sadež lepote in mladosti

Objavljeno 21. junij 2017 16.30 | Posodobljeno 19. junij 2017 22.21 | Piše: U. S.

Marelice dobro vplivajo na vid ter presnovo pa tudi koža ima koristi od tega sadeža sijajnega okusa in vonja.

Barva marelic že kar dobro izdaja tudi vsebnost pigmentov, na primer betakarotena.

Niso le sijajnega okusa in vonja, marelice so zdrave in bogate z vitamini: so eden najbogatejših naravnih virov vitamina A, C, B-kompleksa, kalija in betakarotena. Organizmu pomagajo pri obrambi pred bakterijskimi okužbami, obnovi poškodovanega tkiva, krepijo kosti in zobe ter izboljšujejo vid, varujejo srce.

Na zdravje srca zlasti ugodno vpliva visoka vsebnost betakarotena in likopenov, ki varujejo LDL- -holesterol pred oksidacijo. Vitamin A, ki je močan antioksidant, varuje celice in tkiva pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Škodljiv učinek teh (oksidativni stres) lahko vodi v razvoj katarakte, ta pa v makularno degeneracijo oziroma degeneracijo rumene pege. Z uživanjem vitamina A se možnost pojava katarakte zniža za 40 odstotkov; če vsak dan pojeste dva ali tri te sadeže, boste pokrili kar 50 odstotkov potreb po njem.

Vsebujejo tudi magnezij, kar desetkrat več kot drugo sadje, in ker imajo še veliko fosforja, izboljšujejo možganske funkcije. Čeprav so marelice sladke, vsebujejo malo kalorij in veliko vlaknin. Te ugodno vplivajo na prebavo, zato so marelice dobra preventiva pred zaprtjem. Zaradi celuloze in pektina delujejo kot blago odvajalo. Priporočajo jih slabokrvnim posameznikom, saj vsebujejo precej železa, poleg tega večajo količino hemoglobina. S svežim mareličnim sokom nekateri nižajo povišano telesno temperaturo, dobrodošle so tudi pri težavah s kožo: uživali naj bi jih zlasti tisti, ki trpijo za ekcemi.

Sadež je dober tudi za športnike in ljudi, ki se srečujejo z velikimi napori. Marelice, natančneje mehko jedro koščice, vsebujejo tudi B 17, ki naj bi pomagal v boju proti raku in njegovem prepre- čevanju. Amigdalin napada celice raka, in sicer tako, da uničuje encim kancerogenih celic, ki je drugačen od istega encima v normalnih celicah. S pridom jih uporabljajo tudi v kozmetiki; ker so bogate z beljakovinami in esencialnimi maščobnimi kislinami, jih uporabljajo zlasti v preparatih za suho, starejšo in nagubano kožo. Dovolj razlogov torej, da si jih privoščite.

--> Tukaj najdite okusne recepte, ki vključujejo marelice.

Deli s prijatelji