OKUSI AVSTRIJE

Saag, Techelsberg

Objavljeno 19. julij 2013 18.40 | Posodobljeno 19. julij 2013 18.42 | Piše: Jože Splichal

Restavracija ob Vrbskem jezeru se je v zadnjih treh letih po ocenah avstrijskih vodnikov uveljavila kot najboljša, najbolj moderna in kreativna, najbolj scenska na Koroškem.

Jože Splichal, Hubert Wallner in Ines Hofstadler. Foto: Dean Dubokovič

Hubert Wallner, ki je pred 2010. delal v Carameju nasproti igralnice v Vrbi (Velden), se je premaknil le za par kilometrov in iz restavracije Saag v Techelsbergu ob Vrbskem jezeru takoj naredil prestižen gourmet lokal. Vodniki, ki ocenjujejo Avstrijo, so ga zvečine ocenili kot vzhajajočo zvezdo Koroške ali Avstrije: Gaul Millau (dve kuharski kapi, 16 točk), A la carte (4 zvezde, 90 točk), Falstaff Gourmet (dvakrat zapored scenski lokal leta), San Pellegrino (zmagovalec v kategoriji moderno & kreativno). Dodajmo še Ines Hofstadler, ki v restavraciji skrbi za vina (v kleti imajo okrog 700 etiket) in je bila leta 2011 razglašena za avstrijsko sommelierko leta, čudovito lego v tišini, a čisto na obali Vrbskega jezera – in potem ni težko uganiti, zakaj Saag velja za paradnega konja koroške gastronomske scene.

Če bi Wallnerja primerjali s slovenskimi chefi, bi ga še najraje z Igorjem Jagodicem, sva ugotavljala s fotoreporterjem Deanom Dubokovičem na sobotnem kosilu v Saagu. S chefom smo se dogovorili, da nama bo skombiniral pet krožnikov s svojih dveh menijev, ki se imenujeta užitek pokrajine in čisti užitek.

Ko sta z Ines prinesla prvi pozdrav iz kuhinje: na kamnu iz jezera le ledeno mrzlo lubenico s parmezanom, smo se dogovorili še za vinsko spremljavo. A preden se je začelo zares, sva dobila še dva pozdrava: filejček jezerske ribe z vasabijem, krompirjevo kremo in avokadom pa nekaj rezin špeha z bližnje kmetije, ki jim je Hubert dodal le par zrn morske soli in nekaj kapelj oljčnega olja (pozor, eden Walnerjevih hobijev so prav oljčna olja!)

Potem pa je kuhinja takoj udarila na polno: s svinjsko potrebušino s kislico in praženim trebušnim pirejem; zraven so priporočili Grossov sauvignon letnik 2011 iz južne Štajerske. Sledila je penasta juha iz artičok s koščkom jezerske ribe in kaviarjem, h kateri so natočili kozarček sveže vitovske Edija Kanteja s Krasa.

V čistem užitku je prvi krožnik esenca rumene leče s školjkami jakobinkami, priporočeno vino pa rotgipfler letnik 2011, biološko vino iz kleti Stadlmann. Potem so prinesli rumenjakove raviole s špinačo, rjavim maslom ter tapioko s tartufi in praženo čebulo, sommelierka pa se je odločila za vino mattassa blanc, zvrst, letnik 2011, iz istoimenske kleti iz Rousillona v južni Franciji.

Za glavno jed sva dobila počasi in nežno popečen svinjski hrbet in stegno s peteršiljevo korenino, jabolki in divjimi šparglji, zraven pa starano malvazijo antica letnik 2008 iz istrske kleti Roxanich.

Za sladico so prinesli mlečni riž s sladkim janežem, pomarančo in limeto in natočili malago moscatel letnik 2010 iz kleti Kracher na Gradiščanskem. Čisto na koncu pa še nekaj drobnega peciva, ki ga kajpak delajo sami in sproti.

Dobro je vedeti

  • See Restaurant Saag
  • chef: Hubert Wallner
  • Saag 11, Techelsberg ob Vrbskem jezeru
  • tel.: 0043(0) 4272 43 501
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: od 1. julija do 31. avgusta od ponedeljka do četrtka kuhinja od 18. do 22. ure, od petka do nedelje od 12. do 14. in od 18. do 22. ure; od septembra do januarja pa od srede do petka od 18. do 22. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 14. in od 18. do 22. ure
  • sedeži: 60 (poleti strežejo na terasi).
  • degustacijski meni: dva, užitek pokrajine in čisti užitek: od 4 do 7 hodov, 62 do 86 evrov brez vina
  • vinska klet: 700 etiket
  • kreditne kartice: da
Deli s prijatelji