V kuharici Valentina: Kaj bo za kosilo, izdani pri založbi Totaliteta, najdemo recept za sočnega mehkega purana, ki ga je treba začeti pripravljati že dan prej, preden ga postrežemo, a je vredno truda.
PEČEN PURAN
- velik puran (vsaj 3 kg)
Slanica:
- 5 l vode
- 3 dl belega vina
- 300 g soli
- 2 žlici črnega popra
- žlica koriandrovih semen
- žlica brinovih jagod
- 4 lovorjevi listi
- glavica česna
Aromatično maslo:
- 250 g masla
- šopek timijana (ali žlica suhega)
- šopek peteršilja
- poper in sol
Kruhov nadev:
- 200–300 g suhega belega kruha
- čebula
- 2 stebli zelene (lahko nadomestimo z 2 žlicama sofrita – osnovnega zelenjavnega popraženja)
- jajce
- muškatni orešček
- 2–3 žlice mleka
- sol in poper
Prvi dan:
- Pripravimo si veliko skledo, lonec ali lavor, kamor bomo lahko potunkali celega purana.
- V kozico stresemo sol, dodamo vse suhe začimbe in zalijemo z litrom vode.
- Počasi zavremo in mešamo, da se sol stopi.
- Zlijemo v posodo za slanico, dodamo še strte, a neolupljene stroke česna, belo vino, preostalo vodo in premešamo.
- Zdaj v to raztopino potunkamo purana, s prsmi navzdol.
- Postavimo v hladilnik ali na hladno za 24 ur.
- Po osmih urah purana v slanici obrnemo.
Drugi dan:
- Pečico naslednje jutro razgrejemo na 220 stopinj Celzija.
- Purana vzamemo iz slanice ter znotraj in zunaj z gospodinjskim papirjem temeljito obrišemo.
- Timijanove lističe osmukamo, peteršilj nasekljamo in obe zelišči pretlačimo skupaj z maslom.
- Ker pa bomo najverjetneje imeli opravka s suhim timijanom, ga preprosto vtremo med maslo.
- Purana znotraj in zunaj solimo in popramo.
- Odišavljeno maslo zatlačimo med meso in kožo na prsih – polovico na vsaki strani.
- Za kruhov nadev narežemo suh kruh na kocke.
- Čebulo grobo nasekljamo, prav tako zeleno.
- Medtem v kozici razgrejemo tanko plast oljčnega olja. Nanj stresemo čebulo in zeleno.
- Solimo, popramo in popražimo. Če uporabljamo sofrito, bo šlo seveda brez praženja.
- Dodamo kruh in vse skupaj premešamo.
- Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato dodamo jajce. Začinimo z muškatnim oreščkom.
- Vse skupaj pregnetemo. Če je zmes zelo suha, dodamo še dve ali tri žlice mleka. S tako pripravljenim nadevom napolnimo purana.
- Potisnemo ga v pečico. Skupno ga bomo pekli dve uri in pol do tri, če imamo opravka z velikim ptičem.
- Po pol ure temperaturo znižamo na zmernih 170 stopinj Celzija, purana pa temeljito zalijemo s sokovi, ki so se nabrali na dnu pekača.
- Maslo na prsih ga bo mastilo od znotraj, zato se bo cvrčeče zapekal, hkrati pa se bo ob topljenju spreminjalo v dišečo omako.
- Proces z zalivanjem ponovimo še vsaj trikrat do konca peke, predvsem ga zalivamo po bedrih, ki tudi potrebujejo najdlje, da se spečejo.
- Tik pred koncem pečenja temperaturo ponovno dvignemo na močnih 220 stopinj Celzija, da se kožica zlato zapeče.
- Pečenega purana vzamemo iz pečice in pustimo, da pol ure počiva, potem pa ga narežemo in razporedimo na servirni krožnik.
- Nikar ne pozabimo na nadev, ta bo najbolj zaželen del silvestrske pojedine.