Kakovostna gostilna je zlata vredna. Restavracija Grill v sklopu hotela Lovec na Bledu spada med najboljše v državi. Nimajo le prijaznega osebja, temveč stavijo tudi na sezonske tradicionalne jedi iz vrhunskih ekoloških sestavin. Kupujejo jih na manjših okoliških kmetijah v krogu 15 kilometrov. Zaupali so nam tri recepte za okusne jedi.
Jesenska solata z jurčki, orehi, sirom in sadjem (za štiri osebe)
- 20 dag mešane solate (radič, motovilec, kodrasta solata)
- 1 kislo jabolko
- 15 dag grozdja
- 10 dag bohinjskega sira
- 3 dag orehovih jedrc
- balzamični kis
- 10 dag jurčkov
- olivno olje
- sol
- poper
Orehova jedrca preberemo in grobo nasekljamo ali pa pustimo cela. Jurčke narežemo na tanke lističe ter jih solimo, popramo in mariniramo v olivnem olju. Jabolko olupimo, peščišče izrežemo in jabolko narežemo na tanke krhlje. Grozdje operemo. Sir narežemo na kocke. Solato in sadje zmešamo. Tri žlice balzamičnega kisa, pet žlic olivnega olja, sol in poper razžvrkljamo in prelijemo solato. Zmešamo in potresemo s sirom in orehovimi jedrci. Okrasimo z mariniranimi jurčki.
Srnin file s suhimi slivami in kostanjem (za štiri osebe)
- 500 g srninega fileja
- 4 žlice olja
- 60 g suhih sliv
- 1 žlička vloženega zelenega popra
- 1 žlička masla
- 40 ml pomarančnega soka
- 200 ml divjačinske omake od pečenja
- 50 g kostanja
- sol
- poper
Srnin file prečno razdelimo, solimo, popramo in opečemo na olju z vseh strani. Meso vzamemo iz ponve, ga pokrijemo s folijo in postavimo v ogreto pečico. V ponvi, v kateri smo pekli srno, raztopimo maslo, dodamo suhe slive in poper. Popražimo in zalijemo s pomarančnim sokom ter omako pokuhamo skoraj do konca. Dodamo divjačinsko omako, začinimo s soljo in poprom in še malo pokuhamo. Z omako oblijemo srnin file in ga posujemo s popečenim zdrobljenim kostanjem ter okrasimo z brusnicami. Za prilogo priporočamo ocvrte krompirjeve hlebčke ali kruhov cmok.
Bučna pita (za osem kosov)
Za testo:
- 400 g moke
- 200 g masla
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g sladkorja v prahu
- ščepec soli
- vaniljev sladkor
- 3 rumenjaki
- 3 žlice kisle smetane
Za nadev:
- 1,5 kg bučnega mesa (hokaido)
- 200 g sladkorja
- sok ene limone
- po želji cimet in ingver
- mleti lešniki
Sestavine zgnetemo v testo in ga v hladilniku pustimo počivati 30 minut. Medtem pripravimo bučo tako, da očiščeno in olupljeno na grobo naribamo, pokapamo z limonovim sokom, dodamo sladkor in preostale sestavine. Vse skupaj dušimo od 10 do 15 minut. Testo razvaljamo v večjem pekaču. Eno tretjino pustimo, da na koncu naredimo mrežo čez nadev. Po testu razdelimo bučni nadev in ga potresemo z mletimi lešniki. Prekrijemo z mrežo, ki smo jo naredili iz preostalega testa. Mrežo premažemo z jajcem. Pečemo okoli 45 minut pri 180 stopinjah Celzija.