RUDOLPH KUHA

Rudolphova knjiga nastala za hčerko, sedaj cilja na prav vse

Objavljeno 29. oktober 2014 11.35 | Posodobljeno 29. oktober 2014 11.33 | Piše: Da. M.

Tudi ko bo star sto let, bo njegov prevod v slovenščino ostal prvi.

Ko je Rudolph prvič obiskal Ljubljano, je v dar prejel kuharsko knjigo s slovenskimi jedmi. Zdaj Slovencem prinaša svojo knjigo Rudolph kuha.

Rudolph Van Veen je v Sloveniji izjemno priljubljen kuhar, ki se je zaradi svoje simpatičnosti prikupil številnim ljubiteljem kuhanja. Tolikim, da bo prvi prevod njegove kuharske knjige ravno v slovenščini. »To je zagotovo nekaj posebnega zame. Saj bom, tudi ko bom star sto let, lahko rekel, da je prvi prevod moje knjige izšel ravno v slovenščini. Na to sem izjemno ponosen,« nam je povedal Nizozemec.

Knjigo Rudolph kuha, ki bo pri nas izšla sredi novembraje napisal z mislijo na hčerko. »Ko sem se odselil od staršev, sem od njih dobil kuharsko knjigo z osnovnimi recepti in brez kakršne koli slike. Če sem iskren, je nekoliko dolgočasna, a v njej so vsi potrebni recepti. Ta knjiga je bila tako zelo uporabna, da so si jo sposojali vsi moji sosedi. In zdaj ko se je odselila moja dvajsetletna hčerka, sem ji želel predati nekaj podobnega. Tako sem napisal knjigo z najosnovnejšimi recepti, a ker smo vizualna družba, ni šlo brez fotografij,« je o svoji že 10. knjigi, ki je primerna prav za vsakogar, od začetnikov do kuharjev z izkušnjami, povedal Rudolph Van Veen.

Vse fotografije v knjigi so nastale pri Rudolphu doma, kar naredi vse skupaj še bolj domače. 

V njej boste našli recepte za testenine, lazanjo, bolonjsko omako, kako speči piščanca, kako pripraviti biftek, recepte za juhe, za zelenjavo v voku … »Našli boste recepte za jedi, ki jih lahko pripravite ne glede na to, kje v Evropi živite,« pravi Rudolph za knjigo, pri kateri ga je presenetilo, kako dobro sprejeta je bila na Nizozemskem. Pohvalili so jo celo najzahtevnejši kritiki. »Tudi tisti, ki že sami po sebi vedno kritizirajo.«

Na snemanju osem slaščic, Rudolph preizkusi le eno

Rudolph Van Veen je najbolj znan zaradi svojih kuharskih oddajah na programu 24Kitchen, kjer lahko vidimo, da kuha slaščice, tuja pa mu ni niti priprava zdravih obrokov. Kako gresta ti dve stvari skupaj? »Vse je v ravnotežju. Pri zdravi prehrani menim, da gre predvsem za razumno prehrano. Ne verjamem, da so ljudje, ki vsak dan uživajo superživila, bolj zdravi od ljudi, ki jedo uravnoteženo in raznoliko. Brez užitkov, kot sta torta in čokolada, enkrat ali dvakrat na teden ne gre. Saj ne pojemo vsak dan ene torte,« razlaga Rudolph, ki se med snemanjem oddaj drži zanimivega pravila. »Ko snemamo Rudolphovo prehrano, v enem dnevu posnamemo štiri oddaje, kar pomeni, da pripravim osem slaščic. In že zjutraj, pred začetkom, si izberem le eno, ki jo bom preizkusil. Tega se držim. Vse drugo razdelimo med ekipo,« o zdravih pravilih pravi kuhar, ki ga pri pridobivanju kilogramov najbolj skrbi, da bi izgubil energijo.

In ravno s svojo energijo očara svoje gostitelje. Osrečevanje ljudi s hrano je njegov namen. Točno to ga najbolj razveseljuje. »Najvznemirljivejše pri kuhanju je, ko hrano postrežem pred ljudi. Zelo rad imam pokrove, ki jih postavim na krožnike, in ko dvignem pokrov, je, kot da bi odpirali darila. Zaradi tega rad pripravljam hrano.«

Šov za vse ljubitelje kulinarike

Z njegovo željo po navduševanju nad kulinariko sovpada tudi šov, ki se obeta v Ljubljani. Rudolph namreč konec novembra znova prihaja v Ljubljano, ko bo njegovim oboževalcem omogočeno, da si ga bodo ogledali v nekakšnem teatralnem spektaklu. »Fokus predstave je seveda na kuhanju, a bo tudi glasba, pogovor ... In ljudje bodo imeli priložnost sami stopiti za štedilnik. Storil bom vse, kar lahko, da se bodo počutili kot doma,« je povedal o šovu, ki bo v Ljubljani. Podobnega je že imel v Amsterdamu, kjer se je zbralo ogromno ljubiteljev hrane, vzdušje pa je bilo, kot pravi Rudolph, izredno prijateljsko in domače. 

Deli s prijatelji