KUHARSKA ZVEZDA

Rudolph van Veen: Poskusim vse, zmoti me postrežba

Objavljeno 03. junij 2013 11.55 | Posodobljeno 03. junij 2013 11.47 | Piše: Da. M.

Televizijski kuhar se je na obisku v Ljubljani navdušil nad potico.

Havajski zvitki, ki jih pripravlja svetlolasi kuhar.

Minuli konec tedna je kuharske navdušence razveselil obisk nizozemskega kuharskega mojstra Rudolpha van Veena, ki s svojimi sicer preprostimi recepti, a s polno mero ljubezni do hrane olajša kuhanje tudi v marsikateri slovenski kuhinji. »Moje življenje si naredil enostavnejše,« se je Rudolphu ob srečanju zahvalila Alenka Godec. »Rudolph se mi zdi povsem naraven, simpatičen, zdaj ko sem ga srečala, pa mi je povsem zlezel pod kožo,« pa je pevka nam razkrila navdušenje. Seveda tudi sama preizkuša njegove recepte. »Zaradi njega sem spoznala špagete linguini, ki sem jih pripravila s povsem enostavno omako, moji fantje doma pa so bili navdušeni. In ravno zaradi teh preprostih receptov mi je Rudolph všeč,« je povedala Alenka in dodala, da je Rudolph njen absolutno najljubši kuhar.

Pevka je v družbi Filipa Flisarja, Mance Izmajlove, Tine Gorenjak in številnih drugih njegovih oboževalcev preizkusila havajske zvitke z rakci, rižem, morsko travo in mangom, zvitkom pa je sledila še šampanjska rižota.

Ko sem gledal tisto ovčjo glavo …

Nezvezdniški kuharski zvezdnik Rudolph van Veen, ki slovi tudi po odličnih sladicah, pravi, da poskusi tudi eksotično hrano. »Trudim se, da nisem izbirčen pri hrani, sem pa občutljiv za gostoljubnost. Če sem pri kom na večerji, je povsem vseeno, kaj mi pripravi. Lahko tudi samo pečeno jajce z rezino kruha, le da ga postreže s pozornostjo, če pa mu je vseeno, da sedim pri njem za mizo … to pa me zmoti! Vsi si lahko pomagamo z nekim receptom, a ta bo nekaj pomenil, le če pri pripravi mislimo na človeka, ki bo jed poskusil. Vse je v postrežbi,« nam je povedal Rudolph in dodal, da sam preizkusi vse.

»Najnenavadnejša hrana, ki sem jo jedel, je bila kača. Postregli so mi jo v neki vasi v Vietnamu. Pa v Omanu, ko sem jedel ovčjo glavo … Takrat sem gledal v tisto glavo in se spraševal, ali res moram. Ampak bila je pripravljena posebej zame, zato sem jo seveda poskusil. Ker je bila odlično pripravljena, je bilo meso okusno, a že misel na to, da sem imel na krožniku glavo …« se je v smehu spominjal slavni kuhar.

On navdušil ljudi, njega navdušila potica

Sobotno dopoldne si je Rudolph rezerviral za kuhanje v središču Ljubljane, kamor so mu pod kuhalnico kukali številni gledalci njegove oddaje na programu 24Kitchen. Na Kongresnem trgu je pripravil princeske s sirom, piščančji zavitek presenečenja s solato iz testenin in čokoladne rezine z oreščki. Poleg tega je vse navdušil tudi s svojo prijaznostjo in dostopnostjo, nad odzivom množice pa je bil presenečen tudi sam. »Odziv je bil neverjeten, nisem mogel verjeti, da je prišlo toliko ljudi – in to mi ogromno pomeni,« je povedal ob koncu obiska v Ljubljani, kjer je spoznal tudi našo potico in zagotovil, da jo bo v eni izmed svojih oddaj zagotovo spekel.

Deli s prijatelji