Rosé je zlasti poleti zelo priljubljeno vino, pa naj bo mirno ali peneče se. Še posebno rade ga imajo ženske, zato so nekateri prepričani, da je izrazito ženska pijača – neki slovenski rosé se celo imenuje damski rosé, čeprav je lahko dobra spremljava k lahkim poletnim jedem ne glede na spol pivca. Je sveže in lahko vino bledo rožnate, svetlo rdeče, lososove, čebulne ali svetlo rubinaste barve. Pridelujejo ga iz rdečih sort vinske trte, na primer iz merlota kakor prej omenjeni Erzetičev damski rosé, s kratkotrajno maceracijo, torej po postopku pridelave belih vin. Mešanje rdečih in belih vinskih sort, s katerimi bi dobili rožnato barvo vina, ni dovoljeno, razen v Šampanji. Francozi roséju pravijo vin gris ali vin de café, odvisno od njegove barve, Nemci pa weissherbst in rotling. Na splošno velja, da rosé pijemo kot mlado vino in da so najboljši čim mlajši, taki, primerni za staranje, pa so redki.
Rosé je dobra izbira kot aperitivno vino ali na piknikih, torej ob vseh priložnostih, kjer je hrana raznolika in zajema vse okuse oziroma v kateri se prepletajo različni okusi in teksture. Pijemo dokaj hladnega, zato je še zlasti primeren za toplejše dni, ker prijetno osveži in ohladi, je skoraj sinonim za vroče poletni dni in noči, čeprav ga seveda lahko pijemo v vseh letnih časih, saj ustrezno dopolnjuje številne jedi, od kanapejev, različnih sestavljenih solat, belega mesa do ribjih jedi. Čeprav na splošno velja, da vino ni posebno dobra kombinacija s solatami ali da ob nekaterih vina sploh ne pijemo, se rosé k solatam, zlasti mešanim iz različnih sestavin, odlično poda. Rosé namreč različne okuse poveže v celoto.
Dober družabnik začimbam
Zato je rosé vedno prava kombinacija s hrano različnih okusov, h kateri bi sicer težko izbrali ustrezno vino. Tudi glavnata zelena solata, ki jo prelijemo z majoneznim prelivom ali škampi, je še boljša ob kozarcu primerno ohlajenega roséja, hrustljava spremljava temu vinu pa je tudi na koščke ali paličice narezana zelenjava, na primer korenje, paprika, bučke, rdeča čebula. Tudi kislina zrelih surovih paradižnikov je običajno preveč intenzivna za večino vrst vina, a suhi rosé zaokroži in dopolni njegov močni okus. Bruskete z zrelim paradižnikom in olivnim oljem, na primer, so ob kozarcu roséja še boljše.
Enako se poda k toplim jedem, vendar mora biti suh, bogat in zrel, če nima preveč sadne arome, ga lahko ponudimo k toplim juham ali enolončnicam. Aromatične sestavine testenin s koščki piščančjih prsi in kaprami ali piščanec s pehtranom se ujemajo s srednje bogatim roséjem z aromo po zeliščih. Ker ima rosé dovolj kisline, se poda tudi k svinjini, še zlasti če zraven pripravimo riž z žafranom.
Kakor nakazujejo omenjene kombinacije jedi, je rosé posebno dober partner različnim začimbam, na primer žafranu in pehtranu. Piščanec s pehtranom, gorčico in smetano je lahek, okusen in dišeč obrok, katerega aromatičnost dopolni dober mladi rosé. Poda se tudi k jedem eksotičnih kuhinj, kakršne so na primer maroška ali nekatere azijske, h katerim je včasih težko izbrati primerno vino, saj se izvirno ob teh jedeh ne pije.