OKUS TEDNA

Rojac: malvazija 2012

Objavljeno 24. februar 2013 13.00 | Posodobljeno 24. februar 2013 13.00 | Piše: Jože Splichal

K Rojčevi malvaziji zadnjega letnika so v ljubljanskem Separeju ponudili boršč, obogaten s kranjsko klobaso.

Uroš Rojac iz Gažona v slovenski Istri kmetuje na način, prijazen do narave, zato je tudi njegovo grozdje (tako kot oljke) iz ekološke pridelave. V lanski vročini je trte malvazije obral že avgusta, zato ne preseneča, da je vino lanskega letnika sveže, lahko pitno; z zelenimi odtenki, diši po belem cvetju in svežih travah. Trte rastejo na eocenskem flišu, kar omogoča visoke sladkorje in lepo mineralno strukturo. Da gre za vino, ki ga je najbolje spiti svežega, dokazujejo tudi navojni zamaški. Rojčeva malvazija letnik 2012 ima 13 odstotkov alkohola in je zorela v inox posodah.

V ljubljanski restavraciji Separe sta gostitelja Duško in Edo k Rojčevi malvaziji prinesla enolončnico, ki bi lahko slišala na ime boršč, če ne bi bil finale krožnika drugačen. »Boršč in zelje, doma je veselje,« pravi star ruski pregovor. Torej: Separejeva enolončnica iz sladkega rdečega zelja, pese, korena, krompirja in kopra, ki ji slovenski poudarek da narezana kranjska klobasa, za dodaten okus in malce paše za oči na rdečini pa žlica kisle smetane. Istran Uroš Rojac je poskrbel za malvazijo letnik 2012, ljubljanska restavracija Separe pa za boršč s kranjsko klobaso.

Rojac: malvazija 2012

Malvazija zadnjega letnika znanega vinarja Uroša Rojca iz Gažona je iz ekološko pridelanega grozdja; zorela je v posodah inoks (inox), letnik 2012 pa ima 13 odstotkov alkohola.

Deli s prijatelji