Okus tedna

Rojac: malvazija 2009

Objavljeno 10. marec 2012 19.10 | Posodobljeno 10. marec 2012 19.12 | Piše: Jože Splichal

Zraven paštete iz jeter.

Rojčevo malvazijo letnik 2009 s črno etiketo iz ekološko pridelanega grozdja smo pili zraven paštete iz jeter najpogostejše vrste morskega psa v Jadranu, kot jo pripravljajo v Batelini v Banjolah v hrvaški Istri.

Malvazija letnik 2009 Uroša Rojca iz slovenske Istre, ki ima na steklenici črno etiketo, ima 14 odstotkov alkohola. Gre za vino, ki je bilo najprej 40 dni na tropinah, potem pa dve leti v lesenem sodu iz slovenskega hrasta. Ves ta čas je Rojac sode pustil pri miru, brez pretoka in žveplanja, in tudi pri stekleničenju ni dodal žvepla. Skratka: vino, narejeno po postopkih, ki jih poznamo za tista pod imenom oranžna vina in so zdaj pri številnih slovenskih pivcih v veliki modi in najvišje na lestvici priljubljenosti.

Olje za krepitev imunskega sistema

V modi in zelo priljubljen je tudi David Skoko (konoba Batelina, Čimulje zraven Banjol pri Pulju), ki najraje pripravlja plavo ribo, zraven pa natoči predvsem istrska vina. Z Rojčevo malvazijo se prav lepo ujema Skokova jetrna pašteta iz morske mačke (Scyliorhinidae) s čebulnim džemom. David ne pozabi hitro pojasniti, da se olje iz jeter te ribe uporablja za krepitev imunskega sistema pri majhnih otrocih, pri odraslih pa za zdravljenje rakastih obolenj.

Jetra je na hitro prepražil in jim dodal sveže sredozemske začimbe, jih ohladil, potem pa dodajal maslo, da se je pašteta homogenizirala, in jo za nekaj ur postavil v hladilnik. Potem jo je postregel s čebulnim džemom in primerno ohlajeno malvazijo.

Deli s prijatelji