Večina ekipe, ki jo ljubitelji dobre hrane poznajo še iz Torkle v Kortah, se je preselila v Portorož in odprla restavracijo Rizibizi. V njej prisegajo na sveže ribe, domače kraške dobrote, kmetije slovenske Istre, istrske tartufe in najboljše istrske vinarje. Izdatno si pomagajo z zelišči, s travami, z začimbami in zelenjavo z lastnega vrta. In naj kar za uvod zapišem, da bo ekipa pod vodstvom Tomaža Bevčiča in Janka Franetiča v naslednjem letu sprejeta v prestižno združenje Jeunes restaurateurs d’Europe.
Tudi za vegetarijance
Malce smo prekrižarili njihov degustacijski meni in ga še otežili za eno stopnjo, ker so morali nekatere krožnike narediti vegetarijanske: zato smo dobili dva pozdrava iz kuhinje – kruh z maslom in s črnim tartufom ter popečenega škampa. Zraven pa suho penino medot iz Simčičeve kleti v Brdih. Kaj so torej pripravili? Najprej jastogovo solato s hruško in hrustljavim pršutom, ki so jo pri mizi pokapljali še z Dujčevim olivnim oljem in s pomarančo, Peter Fideršek pa je natočil kozarec sauvignona brandulin letnik 2006 (Kristančič Boris in Alenka, Plešivo).
Izbrana kapljica
Juhi sta bili dve: grahova kremna s popečenimi ličnicami in korenčkova z okusom pomaranče in mladim sirom za vegetarijance. Ter Blažičev sauvignonnase letnik 2009. Odlična je bila tunova taljata s popečenim jabolkom ter omako iz gorčice in balzamičnega kisa, ki jo je dostojno podprl Prinčičev modri pinot letnik 2009.
Brez domačih testenin pri Rizibiziju kajpak ne gre, tako kot bi bil greh izpustiti tartufe takrat, ko je sezona na vrhuncu. Spet dve možnosti: njoki z dimljenim brancinom ter fuži z belim tartufom. Zraven pa požirek chardonnayja 2008 iz kleti Korenika & Moškon iz Kort.
Brez ribe ne gre
Ko iz restavracije gledaš morje, kajpak ne gre drugače, kot da za glavno jed izbereš ribo: file brancina na kremi iz čičerke, pesto iz rukole in bela polenta. Za vegetarijanko: mladi sir, bučkin štrudelj in zapečen krompirček. In še eno vino Mateja Korenike: macerirana malvazija paderno (Paderno je lega nad sečoveljskimi solinami) letnik 2007.
Sladko slovo od Portoroža pa po izbiri: z nutelinim biskvitom s čokoladno kremo, s čokoladnim suflejem na karamelni omaki ali z mandljevo zmrzlino. Ter merlot letnik 2000, slamno vino iz sušenega grozdja (Bordon iz Dekanov).
Dobro je vedeti
Rizibizi
Janko Franetič, Tomaž Bevčič
Vilfanova 10
6320 Portorož
Tel.: 00386(0)5 99 35 320
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
urnik
Vsak dan od 12. do 23. ure, ob ponedeljkih zaprto.
sedeži
50 in 80 zunaj na dveh terasah.
degustacijski meni
Trije klasični, s 4, 5 in 6 hodi: 33, 43 in 53 evrov; dva s tartufi – s črnimi 55, z belimi 70 evrov – brez vina.
vinska klet
100 etiket.
kreditne kartice
Vse.