GOSTILNA

Ribič, Seča

Objavljeno 01. julij 2012 17.30 | Posodobljeno 01. julij 2012 17.30 | Piše: Jože Splichal

Kako bi bilo videti, če v gostilni, ki nosi ime Ribič, ne bi naročili ribjega degustacijskega menija?

Torej meni z orado in piranskim brancinom, hobotnico in klapavicami, za poobedek pa krema katalana.

Pravijo, da je tu, kjer je zdaj gostilna Ribič, gostilna že 250 let, vse od razpada Beneške republike. Danes sta v njej gospodarja Barbara in Damir Pribac, za štedilnikom pa je chef Samo Markun. Do tja se lahko pripeljete po ozki cesti ob morju, kajpak pa se lahko iz Portoroža ob morju z druge strani odpravite na kratek sprehod.

Ob penini klenart – ime izdaja, da gre za suho penino Iztoka Klenarja – so najprej prinesli orado v hrustljavi skorjici z mladimi bučkami (in bučkinim cvetom) ter šato z začimbami. Podoben krožnik – s šparglji namesto z bučkami – izpod Markunovih rok je bil nagrajen na letošnji primorski špargljadi.

Za toplo predjed so iz kuhinje prinesli hobotnico na mladem popečenem jajčevcu z mladimi fižoleti (stročjim fižolom), za spremljavo pa je Damir Pribac izbral sivi pinot letnik 2010 iz kleti Vinakoper.

Po ribi in hobotnici še skok med školjke: globokomorski pedoči oziroma klapavice z oljkami in kaprami, za prilogo pa je bila polenta z inčuni. Zraven smo pili Batičev polsuhi rose letnik 2008.

Streljaj od gostilne Ribič ima ribogojnico družina Fonda, ki slovi po vzgoji piranskega brancina. Bil bi torej greh, če ne bi poskusili brancina. Pri Ribiču so ga naredili na žaru, zaprtega v solni cvet, da je ostal svež in da je zares dišal po morju; zraven so postregli mlad krompir in radič, v kozarce pa natočili svežo mlado malvazijo letnik 2011 Uroša Rojca; družina Rojac je v Gažonu že od 17. stoletja.

Kosilo smo v senci starih oljk na vrtu sredi vroče junijske nedelje končali s kremo katalana, podobno creme brulee: katalana je torej karamelna krema s svežim sezonskim sadjem. Pri Ribiču so jo naredili z ocvrtimi češnjami, prelitimi s karamelnim prelivom. Zraven pa vinsko presenečenje – namesto sladkega vina Rojčev renero letnik 2011, kraljevsko vino iz refoška.

Dobro je vedeti: Gostilna Ribič

Barbara in Damir Pribac
glavni kuhar: Samo Markun
Seča 143
6320 Portorož
tel.: 00386(0)5 67 70 790
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Urnik
Poleti vse dni od 12. do 24. ure, od oktobra do aprila od 12. do 18., ob torkih zaprto; dopust januarja in prva polovica februarja.

Sedeži: 80 in 80 na vrtu
Degustacijski meni: po dogovoru
Vinska klet: več kot 100 etiket
Kreditne kartice: vse

Deli s prijatelji