KORISTNE MAŠČOBE

Ribe, tudi če je konec poletja

Objavljeno 09. september 2016 16.00 | Posodobljeno 09. september 2016 16.00 | Piše: Anja Merhar

Pogosto zasledimo priporočila, naj uživamo maščobne kisline omega 3, da so zdrave in nujne.

Omega 3 je v manjših količinah tudi v morskih sadežih.

Količina maščobne kisline omega 3 v sodobni prehrani povzroča velike preglavice, saj ljudje ne zaužijemo dovolj živil, ki bi zadostila potrebe po njej. Mnogi ravno to povezujejo z množičnim zbolevanjem za rakom, srčno-žilnimi in številnimi drugimi boleznimi.

Kaj je omega 3

To je namreč ena tistih skupin nenasičenih maščob, ki jih moramo nujno zaužiti s hrano za normalno delovanje organizma. Raziskave na tem področju še vedno potekajo, saj njihova vloga še vedno ni povsem znana. Jasno pa je, da so to zelo pomembne snovi, brez katerih naše telo ne funkcionira pravilno. Sodeč po dosedanjih raziskavah se z zadostno količino zaužite maščobe omega 3 zniža verjetnost nastajanja srčno-žilnih bolezni, zniža se povišan krvni tlak, ugodno vpliva na vid, delovanje srca, imunski sistem, deluje antidepresivno in zmanjša nihanje razpoloženja. Z zadnjimi znanstvenimi dokazi so potrdili tudi, da maščobe omega 3 spodbujajo razvoj možganov otrok ter imajo ugoden učinek na razvoj kosti in hrustanca.

Kje jih najdemo

Živil, ki vsebujejo maščobo omega 3, je zelo malo, zato se lahko hitro zgodi, da nam je primanjkuje. Kot smo že omenili, je skupina nenasičenih maščobnih kislin omega 3 zelo pomembna. Najredkejšo med njimi najdemo v ribah, in zato je najbolj problematična. Slovenci jih namreč v povprečju uživamo premalo. Priporoča se dvakrat na teden (ena porcija naj bo nad 70 g že pripravljene ribe). Ribe, bogate z maščobo omega 3, so tudi nekoliko bolj mastne. Priporočam losos, polenovko, sardele, postrvi, sardine, brancin … Še boljša izbira so ribe iz ribogojnic. Vem, sliši se čudno, a prav v teh je stalen nadzor. Tudi nad krmo.

Omega 3 kot prehranski dodatek

V lekarnah in trgovinah najdemo malo morje maščobnih kislin omega 3 v obliki kapsul. Te uvrščamo med prehranske dodatke. Če pozorno in natančno izberemo izdelek, je ta lahko kakovosten in odlično pokriva potrebe po tej maščobni kislini, vendar se moramo pri nakupu posvetovati z osebo, ki izdelke pozna. Zato jih je najbolje kupovati v lekarnah, kjer vam bodo znali pravilno svetovati.

Kljub vsem kapsulam pa še vedno mislim, da ga ni čez doma pripravljeno ribo. Poleg maščob omega 3 vsebujejo številne druge snovi, ki jih naš organizem potrebuje. Pa užitek je veliko večji ob lepo postreženi ribi.

Težke kovine v ribah

Pri uživanju moramo paziti tudi na vrsto rib, ki jih izberemo. Veliko jih lahko vsebuje višje vrednosti živega srebra in drugih težkih kovin, ki se v organizmu akumulirajo, se pravi ostanejo v njem in jih težko izločimo. Te snovi so toksične in lahko v zelo povečanih količinah poškodujejo možgane in živčni sistem. Največ živega srebra so našli v morskem psu, mečaricah in tunu, se pravi ribah na vrhu prehranjevalne verige. Sardele in girice so po tej logiki najbolj zdrave. A poudarim naj, da na tem področju poteka nadzor, saj je z zakoni predpisana še varna vsebnost teh snovi. Tako na našem trgu praviloma ni rib, ki bi nam škodovale. 

Jajca omega 3

Vir maščobe omega 3 so tudi jajca omega 3, ki jih najdemo na policah v trgovini. Ne gre za navadna jajca, ampak so to jajca kokoši, ki jih hranijo s posebnimi krmili. Ta krmila že vsebujejo maščobe omega 3, ki se kopičijo v jajcu, preden ga kokoš izvali. In zakaj jih hranijo s takšnimi krmili? Ljudje pojemo premalo hrane, bogate z maščobnimi kislinami omega 3. Jajca pa so v prehrani nepogrešljiva. Če to povežemo; s prisotnostjo maščob omega 3 v jajcih omogočimo višji vnos omenjene maščobe in tako boljši razvoj in funkcioniranje organizma. 

 

Deli s prijatelji