RECEPT

Rezanci za pašto ali juho iz domače kuhinje

Objavljeno 30. marec 2013 14.30 | Posodobljeno 30. marec 2013 14.30 | Piše: Regina Eniko

Zakaj si ne bi rezancev, širokih za pašto ali tankih za nedeljsko govejo juho, pripravili doma?

Narežemo na trakove, zvijemo ter narežemo na tanke ali široke rezance.

Prazniki so tu, spodbujajo nas k razmišljanju o sebi, družini, prijateljih ... Njim želimo vedno najboljše in jim poskušamo dajati tisto, kar najbolje znamo. Skupno ustvarjanje, druženje, pogovori nam dajejo energijo, srečo in še marsikaj.

To uživanje me je spomnilo na moje začetke peke kruha in izdelavo testenin, ko smo skupaj z otroki mesili, pekli, valjali, rezali, kuhali, potem pa z užitkom pojedli.Vsa ta zabava je prerasla v dopolnilno dejavnost na naši mali kmetiji in naše dobrote zdaj okušajo tudi drugi.

Testenine so preproste in iz njih lahko ustvarimo veliko zanimivih jedi. Tudi osnovni recept je preprost:

  • pol litra moke (približno 0,3 kg)
  • 3 večja jajca

 

  • Za njihovo pripravo si vzemimo vsaj dve uri, da bomo sproščeno ustvarjali.
  • Pripravimo jajca in moko, najboljša je ostra, ki ji lahko primešamo nekaj pšeničnega zdroba.
  • Moko stresemo v posodo, na sredi naredimo jamico in vanjo vlijemo rahlo stepena jajca. Maso gnetemo toliko časa, da dobimo gladek, a precej trd hlebček.
  • Če nam ne uspeva, dodamo kakšno žlico vode ali moke, lahko tudi manjše jajce. Zamesimo lahko ročno, a lažje je z multipraktikom.
  • Testo zavijemo v vrečko, da se ne izsuši, in ga pustimo na sobni temperaturi približno pol ure.


Če želimo imeti rezance različnih okusov, uporabimo domišljijo in testu dodajmo različne primesi, recimo zelišča, posušene jurčke, špinačo, korenje, sok rdeče pese, pršut ... Lahko se poigramo tudi z različnimi vrstami mok: koruzno, ajdovo, pirino, polnovredno ...

Rezance sušimo pri sobni temperaturi
 vsaj dva dni.

Za koruzne rezance odmerimo eno tretjino koruzne in dve tretjini pšenične moke, enako razmerje uporabimo za ajdove.

Čokoladne naredimo z nekaj žlicami čokolade v prahu ali naribane čokolade, ki jo umešamo med moko.

Suhe dodatke vedno umešamo v moko, preostale v jajca. Tudi rezanci brez jajc so okusni, namesto njih odmerimo vodo.

Testo je med počivanjem postalo čvrsto in elastično. Zdaj ga vzamemo iz vrečke, razrežemo na tri ali štiri kose ter vsakega na tanko razvaljamo.

Za jušne rezance zelo tanko, približno 1 mm, za široke nekoliko debelejše. Razvaljane trakove malo osušimo, da se med rezanjem ne sprimejo med seboj. Razrežemo jih na približno trideset centimetrov dolžine, zložimo po pet skupaj in zvijemo v zvitek ter razrežemo z ostrim nožem na poljubne širine.

  • Na pripravljen prostor razgrnemo krpo in nanjo raztrosimo rezance.
  • Sušijo naj se pri sobni temperaturi vsaj dva dni.
  • Dobro posušene hranimo v zaprti posodi ali vrečki v suhem in zračnem prostoru tja do pol leta.

Kar koli delamo, temu moramo podariti nekaj svoje duše, pa nam bo zagotovo uspelo.

Deli s prijatelji