OKUSI SLOVENIJE

Restavracija Terasa, Maribor

Objavljeno 01. julij 2015 20.40 | Posodobljeno 01. julij 2015 20.42 | Piše: Okusojedci

Poletni degustacijski meni je bil v znamenju lisičk, te so bile celo v čokoladni sladici.

V petem nadstropju mariborskega Hotela City z veličastnim razgledom na mesto ob Dravi in na Pohorje vrvijo nove kulinarične ideje Ptujčana Robija Žibrata, ki je leta živel in se kalil v družinski restavraciji v Nemčiji, kamor se rad vrača na kulinarična izobraževanja. Začeli smo z Isteničevo zelo suho, zrelo penino No. 1. Pridelana je iz chardonnayja in rumenega plavca, v stiku s kvasovkami pa je bila najmanj tri leta. Odprla nam je apetit, in ker je čas lisičk, nas je pritegnil poletni degustacijski meni, ki se vrti prav okrog njih. Kuhar je na lisičkin vrt, v katerem se je skrivala slana lisičkina tortica, položil cigaro z bučno skuto. Cigara nas ni preveč navdušila, prav tako je bil sirov hrustavček bolj za okras kot okus, tortico pa smo pospravili do zadnje mrvice. Gosta juha iz lisičk s skuto je lepo povezala okuse, le makron iz dimljene postrvi je bil malce presladek v kombinaciji z juho, medtem ko je izvedba tega krožnika z bistrim lisičkinim čajem izzvenela medlo, kot soljena voda brez definiranega okusa, čeprav se je v čaju okopala kapesanta, tapiokine kroglice pa so prijetno napolnile usta. Z naslednjim krožnikom smo se iz gozda preselili k vodi: file smuča je kuhar položil na mlado špinačo, družbo so mu delale lisičke in kremozna krompirjeva pena. Meso je bilo belo in sočno, špinača nežna, mlade lisičke čvrste, zraven so nam postregli Gaubejev zeleni silvanec, 2014. Družina iz Svečine je znana kot proizvajalka svežih, sadnih vin in zeleni silvanec je prinesel arome citrusov, zelenega jabolka in trav. Vino bi smuča zlahka preglasilo, a v kombinaciji z grenkobo špinače je krožniku dalo protiutež z lahkotnostjo in svežino. Del omizja, ki se z ribami ne razume najbolje, je ta krožnik zamenjal za bogato spomladansko solato z lisičkami, a je omagal, saj je bila porcija prevelika.

Sledila je teletina z belo polento, zapečeno skuto ter omleto z lisičkami in jurčki. Teletina v confitu, ki so jo pripravljali na dobrih 60 stopinjah, je bila mehka, a pusta, brez konkretnega okusa, tako da so jo gobe preglasile in smo bolj kot v mesu uživali v prilogi. Zato pa je nedorečene krožnike popravila sladica, ki jo je kuhar poimenoval lisičke, čokolade, jagoda. Lisičke je chef res mojstrsko vkomponiral, saj je posušene gobice vmešal v mandljevo moko in spekel biskvit.

image
vrsta ponudbe: restavracija
  • hrana, vino: 7
  • postrežba: 8
  • cena/kakovost: 8
  • vtis skupaj: 7,6 

Za čokoladni ganache je preizkušal več vrst čokolade, dokler ni bil zadovoljen, lisičke, ki so krasile sladico, pa je pokuhal v sladkorni vodi, odišavljeni z brinovimi jagodami in zvezdastim janežem. Ker hoče tudi s krožniki pokazati, da smo na Štajerskem, je beli čokoladi in mrvicam čokoladnega kolača dodal še zmleta bučna semena. Videlo in okušalo se je, da je v sladico vložil res veliko časa in truda.

Prezentacija nas je navdušila, še posebno inovativna košarica za kruh, ki je pravzaprav lična škatlica z vročimi kamni. Krožniki so bili prava paša za oči in so mnogo več obetali, saj se chef veliko ukvarja z videzom, rad ima drugačne, nenavadne okuse, le da je pri našem obisku njihovi zaokroženosti zmanjkalo sape. Res se trudi, krožniki kažejo, da ima tudi veliko znanja tehnik, igra se z barvami in teksturami, a ta dan preprosto ni bil njegov, zato je za oceno, da bi se počutili kot uživači, zmanjkalo. S Terase smo odšli zadovoljni.

Dobro je vedeti

  • Hotel City Maribor, Restavracija Terasa
  • Chef Robi Žibrat
  • Ulica Kneza Koclja 22, 2000 Maribor
  • Tel.: 02 29 27 002
  • Splet: http://cityhotel-mb.si/
  • urnik: Vsak dan od 10. do 23. ure, ob petkih in sobotah do 24. ure. Kavarna se odpre ob 8. uri.
  • degustacijski meni: Pet hodov bo 25 evrov.
  • vinska klet: Okrog 70 etiket.

 

Deli s prijatelji