OKUSI

Restavracija Sova, Bled

Objavljeno 27. junij 2017 14.05 | Posodobljeno 23. junij 2017 19.49 | Piše: Okusojedci

Ko za štedilnikom postane prevroče, jo chef mahne čez cesto in se osveži v jezeru.

Goveja župa z drobnjakovim knedlom. Foto: S. N.

Ko šefu in chefu postane prevroče, jo z brisačo na rami mahne čez cesto in se osveži v jezeru. Kdo še ima takšen privilegij? Razgled s terase je božal dušo, Jakončičev mosaic, osvežilna in prijetna penina polnega telesa z aromami zrelega sadja in prijetnimi mehurčki, pa je razvajala usta. Pozdrava iz kuhinje nismo bili deležni, zato pa nam na predjedi ni bilo treba dolgo čakati. Brancinova pašteta in tunov karpačo so postregli s kremo rdeče pese in ingverjem, solatnimi listi in jagodičevjem. Všečno za oko, a na krožniku je hitro vsega preveč; voljna pašteta in sočen karpačo se v zmešnjavi okusov tako nista najbolje znašla.

Kljub temu je bil krožnik močnejši in izrazitejših okusov kot telečja pašteta s tartufi in karpačem dimljenih gosjih prsi. Moralo bi biti ravno obratno. Sotirana pomarančna šalotka je s sladkobo in citrusi poskrbela za lepo ravnotežje z okusnimi in sočnimi gosjimi prsmi, pašteta pa je bila tako zelo blaga, da se je na krožniku skoraj izgubila. Zraven obeh krožnikov smo pili Štokljev rose, 2015, ki ju je s sadnostjo lepo pospremil. Goveja župa z drobnjakovim knedlom je bila zvezda kosila.

image
Ocena okusojedcev
  • *vrsta ponudbe: restavracija
  • *hrana, vino: 8
  • *postrežba: 8
  • *cena/kakovost: 7
  • *vtis skupaj: 7,6

Knedl rahel, župa pa kot z babičinega štedilnika, krepka in polna, z na drobno narezano hrustljavo zelenjavo. Pljukanci s črnimi tartufi so bili lepo skuhani, sočni, sir jim je dodal polnost, le barolo redukcija, ki se je pojavljala na več krožnikih, je bila tu odveč. Rebrca so najprej po- časi kuhali, potem pa jih popekli na gradelah. Marinada iz paprike, čebule in kokakole jim je dala sladnost in pikantnost. Sočno meso se je topilo v ustih, pire krompir je bil odličen, rahlo obarjena zelenjava pa hrustljava. Tudi telečja lička so najprej počasi kuhali, nato so jih popekli s panceto.

Postregli so jih s kajmakom, kremo iz lastnega soka, pire krompirjem in zelenjavo ter pikantno redukcijo barola. Kristančičev pavo, modri pinot, 2013, je odseval v kozarcu bri- ško zemljo in veliko sonca. Arome zrelega temnega jagodičevja, amarene in višnje, zemeljske note podrasti, zreli in zaokroženi mehki tanini so poskrbeli za užitek v kozarcu. Alkohol je malce višji (14 %), a ima vino tolikšno telo, da ga z lahkoto nosi. Za konec še mangov tiramisu z belo in temno čokolado, sivkin creme brulee in sveže sadje. Dober okus manga, čokolade, predvsem pa nas je navdušil creme brulee. Zahtevnejši jedec bi si želel bolj izčiščenih okusov. A ker so porcije velike in dobre, razgled pa za bogove, gostje, predvsem turisti, oblegajo Sovo.


Dobro je vedeti

  • Restavracija Sova
  • Gorazd Kneževič Cesta svobode 37 4260 Bled
  • Tel: 059 132 100
  • Splet: www.restavracija-sova. com
  • Mail: info@restavracija-sova. com
  • urnik: vsak dan od 11. do 22. ure.
  • degustacijski meni Ne.
  • vinska karta 30 etiket.

 

 

Deli s prijatelji