Prešeren bi kar iz spalnice lahko pokukal na tablo, kaj bodo pri sosedovih danes vrgli v lonec. Zajčkova jetrca? Srnin hrbet? Jagnječje zarebrnice s koromačem? Morda kaj bolj zelenega, pomladnega? Domačini in tudi turisti, ki jih zanese v staro mestno jedro, že tri mesece zadovoljni ugotavljajo, da to ni več gurmansko podhranjeno. In če bo mlada ekipa pod taktirko Blaža Matijaševiča, ki je izkušnje nabiral tudi v avstrijskem Lechu, vztrajala na začrtani poti, bo Sonet, ki je pravzaprav del butičnega hotela Actum, lahko postal del prepoznavne kulinarične scene.
Šampanjec charpentier brut je dober temelj vinske karte (še posebno je poskrbljeno za ljubitelje oranžnih vin), na nos je prinesel aromo brioša, rumenega jabolka, banane, v ustih pa smo začutili tudi grenivko in jabolčni kolač. Svež in res nadvse uglajen šampanjec, ki ga točijo na kozarec, je bil odlična izbira za aperitiv in tudi za nežno popečeno, sočno kapesanto. Njen sladkast okus je še poudarila korenčkova krema, nekaj kapelj čemaževega olja pa na krožniku ni bilo le za okras. Šampanjec je krožniku prinesel dodatno svežino, drugi del omizja se je odločil za sestavljeno hladno predjed. Rahlo dimljena šunka iz Sevnice, krškopoljski lardo, hišna pašteta iz junetine z lešniki in hruškovo marmelado, karpačo in rezina šalama vrhunskega vinarja Daria Prinčiča. Zraven smo pili njegov bianco trebež, 2010. Že na nos je vino prineslo veliko arom, od posušenega sena, suhih marelic, rozin in lipe do medenih not, v ustih pa je dokazalo, da ima ogromno telo in da s paleto arom z lahkoto pokrije vse, kar smo dali v usta. Karpačo nas je prepričal s svojo blagostjo in voljnostjo, kalčki so mu dodali malenkost ostrine, olive in sir kanček slanosti. Lardo smo skombinirali s hruškovo marmelado in bili presenečeni, kakšen okus se je razvil v ustih, še posebno ob požirku vina. Tudi šunka je imela poln, konkreten okus, šalam nas je preprosto očaral, nežna, mazljiva pašteta z lešniki pa je prinesla dve različni strukturi jedi.
Ocena okusojedcev
|
Prinčičevo vino je za gušt, zaradi mehkih, zrelih taninov in široke palete pa smo se odločili, da bomo z njim pospremili tudi meso: telečje florentinčke so deset dni marinirali v oljčnem olju in česnu, na žar so jih vrgli skupaj s sezonsko zelenjavo in skuhali še drobnjakov pire. Florentinčki so bili vrhunsko pečeni, znotraj živo rožnati, okus dima je le še nadgradil prvinski okus mesa, ki ga je Matijaševič narezal pri mizi. Kremast pire je dokazal, da ima Gorenjska primat v krompirjevi zgodbi, zelenjava je pod zobmi še hrustala. Tudi brancin s čipsom pancete je hrustal pod zobmi, našo bojazen, da so ribo prepekli, je odgnal že prvi grižljaj: brancin je ostal sočen, grahov pire pa je presenetil s svojo strukturo, v kateri smo zaman iskali zmlete mandlje, in božanskim okusom. Zraven smo pili Roxanichevo malvazijico, ki na nos udari s svojo mineralnostjo, a tudi sadnimi, celo eksotičnimi notami, v ustih pa prinese prijetno mandljevo grenkobo.
Porcije niso prav nič gorenjske in tudi vino velikodušno natakajo v kozarec. Kljub temu smo poskusili še sladico: dvojna čokoladna torta namreč premami tudi tiste, ki ne prisegajo na sladko, saj je bogatega okusa, a ne pretežka, za osvežitev so ponudili vaniljev sladoled z mangovim pirejem in praženimi lešniki. Tudi v kozarcu smo imeli čokolado: negra, 2004, je na nos prinesla suho slivo, temne sultanije, pečeni oreh, vaniljo, začimbe, v ustih pa smo začutili višnjo v čokoladi. Joško Renčel je ustvaril res elegantno, vrhunsko vino iz sušenega grozdja (cabernet sauvignon, teran in merlot). Že samo kava in kozarec negre bi bilo svojevrstno doživetje.
Obisk toplo priporočamo, saj vsak Sonetov krožnik pripoveduje svojo lokalno zgodbo. Elegantno, igrivo, zapeljivo, ubrano.
Dobro je vedeti
- Restavracija Sonet
- Blaž Matijaševič
- Prešernova 6, 4000 Kranj
- Tel.: 031 256 059
- urnik: Od ponedeljka do sobote od 8. do 22. ure, nedelje in prazniki zaprto.
- degustacijski meni: Štirje hodi 30 evrov.
- vinska klet: 30 etiket