Zakonca Husko in Darija Hajdarpašič sta sredi Ljubljane ustvarila bosansko kulinarično oazo, kjer bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji čevapčičev, pit, mesa izpod peke in jedi na žlico pa tudi domače bosanske slivovke in sarajevsekga piva. Meni je zajeten, za človeka, ki mu poznavanje bosanske kulinarike ne seže dlje od pleskavic, kajmaka in čevapčičev pa kakšne baklave, kar preveč. Tarhana, tulumba, pirjan, dolmice... vse to je našlo prostor v Dvorcu. Tisti, ki za jedi še niso slišali, si lahko pri odločitvi pomagajo z opisi na meniju. Ali pa povprašajo prijazno osebje. Tako izvemo, da so tarhana testenine, kuhane v paradižnikovi juhi, pirjan je jed iz riža in piščančjega mesa, dolmice nadevana zelenjava, tulumba pa ocvrto testo, prelito s sladkorjem.
Da je Saraj drugačen, je jasno že na vhodu. Notranjost je svetla in urejena, s pridihom bosanskega dekorja. Tudi glasba je v tem stilu in prijazni natakar odraža toplino in odprtost naših nekdanjih bratov in sester. Jedi so sveže pripravljene, brez aditivov. Lepinje in pogače pečejo sami, delajo svoj jogurt, sir, testo za pite, privoščite si jih lahko kar sedem razilčnih vrst, razvlečejo z rokami. Obed se navadno začne z domačo bosansko slivovko. Med najbolj priljubljenimi jedmi so po Huskovih besedah še vedno čevapčiči, a v poplavi različnih čevabdžinic so njihovi nekaj posebnega, saj so pripravljeni iz štirih vrst mesa, ki jih v enotno maso povežejo še začimbe, in ko jih mojster vrže na žar, resnično zadiši, da se pocedijo sline. Mi smo se čevapčičem odrekli in raje začeli s porovo in sirovo pito ter domačim jogurtom. Kosi so zajetni, cene presenetljivo nizke. Želodčke smo si nato pogreli z bosanskim loncem in domačo pogačo. Zelenjavna enolončnica zadiši na vse konce, ko dvignemo pokrov lične glinene posode, količina pa več kot zadostuje za dva. Sledilo je najboljše – teletina izpod peke. Mehka, sočna in aromatična več kot upraviči naslov hišne specialitete. K teletini smo si privoščili kozarček rdečega bosanskega vina vranac, ki je okus odlično dopolnil. Za jagnjetino so prišle na vrsto sarme, ki so kot nalašč za turobno vreme. V Saraju jih pripravljajo tako iz listov kislega zelja kot listov vinske trte pa tudi špinače. Najesti se jih je moč skozi vse leto. Tudi k sarmam priporočajo katero od bosanskih rdečih vin, poleg vranca ponujajo še blatino. Za konec, tudi če ne gre več, se velja potruditi in poskusiti še katero od sladic. Ali pa kar več. Pri trisu boste deležni trojice najboljših – baklave, hurmašice in tolumbe, če se počutite manj avanturistične in se raje držite klasike, se lahko odločite tudi za palačinke ali sladoled. A te si lahko privoščite kjer koli, v Saraju raje sezite po jedeh, za katere še niste slišali. Ne bo vam žal.
Dobro je vedeti
- Restavracija Saraj
- Chef Edita Burnič
- Bohoričeva 1, 1000 Ljubljana
- Tel.: 01 2340422
- E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
- Spletna stran: www.sarajrestavracija.si
- urnik: Od ponedeljka do sobote od 10. do 24. ure, nedelja in prazniki od 11. do 22. ure.
- sedeži: V restavraciji 120, na vrtu 80.
- degustacijski meni: 35 €.
- vinska klet: Štiri tradicionalna bosanska vina, tudi slovenska.
- kreditne kartice: Vse.