OKUSI SLOVENIJE

Restavracija Most, Ljubljana

Objavljeno 25. april 2016 15.10 | Posodobljeno 25. april 2016 15.12 | Piše: Okusojedci
Ključne besede: Restavracija Most

V Most poleg turistov radi zavijejo tudi domačini, saj je v sedmih letih presegel turistično klasiko.

V Mostu pravijo, da jih most povezuje. Prek Mesarskega mostu, kjer ima človek oblake pod nogami, saj se zrcalijo v steklenem dnu in vodi, je le nekaj korakov do tržnice in s polnimi cekarji nazaj do kuhinje. Za svojega so ga vzeli zaljubljenci in turisti, s prijetnega vrta na Petkovškovem nabrežju pa je lep razgled na ljubljansko promenado. V Most namreč radi zavijejo tudi domačini, saj je v sedmih letih presegel turistično klasiko.

Pomladi je najlepše nazdraviti z mehurčki in elegantna penina bjana rose je kot nalašč za to. V kozarcu je prinesla arome češnje, gozdne jagode in maline, na nosu smo prepoznali mineralnost in plemenit vonj po kvasovkah. Mehka penina je nežno požgečkala jezik, za njo pa je ostal dolg pookus. Drobni mehurčki so zaplesali po ustih in se s sadno aromo odlično ujeli z dimnimi notami karpača dimljenega govejega fileja in poudarjeno aromatiko kozjega sira. Karpačo je kuhar položil na solatni šopek in ga začinil s česnovim kisom in orehovim oljem. Krožnik smo zmazali brez pripomb. Marinirana hobotnica z arganovim dresingom, olivami, češnjevcem in kaprami je bila zlato povprečje. Zraven smo pili Jakončičevo penino mosaic brut. Sadne in citrusne arome so se v ustih ponovile z dodatkom kruhove skorje, za sabo pa pustile prijeten grenak pookus. Mosaic se je s citrusnimi notami zelo lepo ujel s citrusi v solati. Če bi uporabili še črne olive s koščicami, bi te dodale še več aromatike kot že izkoščičene. Korektno in osvežilno, le kanček karakterja več bi pričakovali.

Nežno sladkast okus pokrovač na cvetačnem pireju s šparglji in baziličnim sirom je dobil lepo spremljavo v svežem sauvignonu dveri pax, 2014, ki je s herbalnostjo lepo dopolnil šparglje, v ustih pa z aromami citrusov in zelenega jabolka in prepoznavno, a prijetno kislino potrdil sloves kleti.

Fileju postrvi na čvrsti julien zelenjavi je kuhar dodal mandlje in prav zaradi njih je riba dobila neki poseben pridih. Zaradi svežine in kislosti bele vinske omake in arome popra smo se odločil za Guerilino pinelo, 2014, z aromami zrele hruške, kutine, citrusov … Aroma popra, sočna riba, karamelizirani mandlji in sladkasta zelenjava ter dva kozarca. V enem pinela, v drugem renski rizling dveri pax, ki je z mineralnostjo in malenkost kerozinskim pridihom s citrusnimi notami podprl ta krožnik. Limonski, svež in sončen rizling! Isti krožnik je z dvema različnima kozarcema pustil v ustih vsakič drugačen pridih.

image

Vrsta ponudbe: Restavracija

  • hrana, vino: 7
  • Postrežba: 7
  • Cena/kakovost: 7
  • Vtis skupaj: 7

Ščurkova rumena rebula je presenetila z malce temnejšo barvo in bogatim zaokroženim telesom, čeprav je letnik 2015. Na nos je prinesla noto dima, rumenega tobaka, jabolčnega krhlja, v ustih pa smo začutili kutino in ananas. Prijetno vino s tipično svežino rebule. Z aromatiko je lepo podprlo krožnik fužev s tartufi in kozicami. Testenine so bile ravno prav kuhane, črni tartuf je dodal prijetno zemeljsko noto, kozice pa mineralno-sladkasto. Lešnikov sufle s sladoledom je bil vrhunski, polnega okusa in spečen po pravilih, torta iz bele čokolade pa je bila za naš okus presladka.

Most ponuja zelo solidno klasično slovensko ponudbo s pridihom Mediterana. Zelo prijeten ambient, le zadnji mizi tik pred toaletami se izognite, saj se bosta mimo vas sprehodila vsa gostilna in še pol nabrežja. Prti in servieti so kakovostni, osebje prijazno in ustrežljivo in tudi zaradi njihovega odnosa gostu obisk pri njih ostane v spominu.

Dobro je vedeti

  • Restavracija Most
  • Čarli J, d. o. o.
  • Petkovškovo nabrežje 21, 1000 Ljubljana
  • Tel.: +386 (0)1 232 81 83
  • Splet: www.restavracija-most.si
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Od ponedeljka do sobote od 11. do 23. ure, ob nedeljah od 12. do 22 ure.
  • degustacijski meni: Po dogovoru.
  • vinska klet: Okrog 40 etiket, večino vin, razen najdražjih, točijo na kozarec.
Deli s prijatelji