OKUSI SLOVENIJE

Restavracija Mediteran, Grand hotel Portorož

Objavljeno 25. avgust 2014 15.10 | Posodobljeno 25. avgust 2014 15.12 | Piše: Gorazd Šinik

Hotelska restavracija, bolje rečeno prostor zdajšnjega Grand hotela Portorož, ima dolgo in zanimivo zgodovino: bil je Snack bar s picerijo, zatem Flambe Fondue in zdaj à la carte restvaracija Mediteran, ki odpre svoja vrata tudi nehotelskim gostom.

Foto: Gorazd Šinik

Lahko bi rekli, da žal naša slovenska kultura in navade niso takšne, da bi pogosteje in brez pomisleka hodili v hotelske restavracije. To vedo tudi oni na drugi strani šanka, hotelirji in chefi restavracij. Kaj storiti več kot posodobiti kulinariko in vinski list? Seveda bo nekaterim hotelom ljubše imeti zaprte restavracije, drugi pa so dali priložnost novim idejam in podporo mlajšim kuharjem. Prav slednje so naredili v Life Classovem Grand hotelu Portorož. Mlada chefa, Marko Klarič in Marko Gorela, ki je bil še nedavno član mladinske kuharske reprezentance, sta resnično posodobila kulinarično ponudbo in s podporo izvršne direktorice Maje Križmančič ubrala novo pot. Pripravili so zanimiv degustacijski morsko-mesni meni, ki je tudi cenovno uravnotežen. Na desnem balkonu, kjer bi lahko sedelo še 20 ljudi, so si domiselno uredili uporaben zeliščni vrt, ki pa vseeno ponuja prostor mizi ali dvema.

Notranjost je urejena, a je še vedno tipično hotelska. Verjetno bi zdaj posodobljeni krožniki in njihova kultura zahtevali tudi sodobnejšo prenovo. Vlado Tomić, natakar in starosta Mediterana, z nasmeškom pove, da je dobro, ker stene ne govorijo in da prav zato nekateri še vedno z veseljem prihajajo. Oba chefa sta prav zaradi ideje o lokalnih pridelovalcih in dobaviteljih pridobila nove goste. Kulinarično izzivanje začne po francosko. V konjak kozarcu se sveti kaviar beluga, ki ždi na surovi ostrigi. Namesto konjaka je dno polno granite refoškovega kisa in šalotke. Izvrstna tehnika. Kozarec v roki in jed se poje z žlico.

Krompirjevi špageti ali fish & chips so zgodba hotela. Tris omak z okusi predstavlja Istro, Indijo in Tajsko. Istro majoneza s česnom, Indijo in z njo ajurvedo zastopata kardamom in ingver, Tajska pa je zastopana s sojino omako z zelišči. Krak hobotnice je položen na kuhano lubenico in arašidovo kremo. Izzivanje čez in čez. A o okusih se ne razpravlja. Prav tako se ne bi na dolgo in počez pregovarjal o domačih raviolih z lisičkami, surovih škampih v omaki in paradižnkovi solati, posuti s prahom oljčnega olja lisjak. Preprosto, natančno, z okusom, ki v ustih ostane še dolgo. Izvrstno. Podobno kot polnjena prepelica, nadevana z marelico, s portom in gomoljem zelene. Manj je več, pravijo. A tudi korenček je hrustljav, domač in ne hotelsko prekuhan.

Sladki del ponudbe je nadgradnja hotelskega café Centrala. Še lepše oblikovno, pravšnjega okusa. Istrska krostata je seveda mladostnejšega videza, »prevrnjena vaza« pa je splet slaščičarskih tehnik z mednarodnim macaronom. Oba Marka pravita, da z veseljem pokramljata z gosti in prilagodita ponudbo glede na navdih in to, kar je svežega v hladilniku.

O vinu na kratko. Istrski vinorodni okoliš je odlično zastopan. Tudi dva oranžna ponudijo: Valterja Mlečnika in Uroša Rojca. Nabor šampanjcev je zanimiv. Krajši je le seznam drugih slovenskih in tujih vin. Mediteran je restavracija, ki je brez zadržkov ali pomislekov odlična kulinarična točka slovenske Istre.

Dobro je vedeti

  • Restavracija Mediteran
  • chefa Marko Gorela in Marko Klarič
  • Grand hotel Portorož, Obala 33, 6320 Pororož
  • Tel.: 05 692 10 20
  • Spletna stran: www.lifeclass.net
  • urnik: Vsak dan od 19. do 23. ure (potrebna rezervacija).
  • sedeži: V restavraciji 40, na vrtu 15.
  • degustacijski meni: 45 €.
  • vinska klet: Vinorodni okoliš slovenske Istre in nekaj iz drugih slovenskih okolišev.
  • kreditne kartice: Da. 
Deli s prijatelji