OKUSOJEDCI

Restavracija Brioni, Kranj

Objavljeno 09. februar 2016 17.00 | Posodobljeno 09. februar 2016 17.00 | Piše: Okusojedci

Ker imajo Brioni svojo slaščičarno oziroma kavarno, je za sladkanje vedno poskrbljeno.

Do manjše, moderno zasnovane restavracije, v kateri je z okusom izbrano vse, od pribora do podkrožnika in prtiča, se pride skozi slaščičarno oziroma kavarno. Ta je postala zbirališče domačinov, in ko smo tisti večer spraševali za pot do Brionov, so nam priporočali njihove tortice, medtem ko o tem, ali se v Brionih dobro je, ni nihče vedel nič povedati.

Ker je izbira vin na kozarec skromna, saj jih je mogoče prešteti na prste ene roke, smo poskusili le dve vini. Sauvignon s kmetije Lisjak iz Saksida pri Dornberku, letnik 2015, je prinesel arome bezga, zelene paprike, travniškega cvetja, ribeza … Zelo herbalen, svež in tako zelo aromatičen, kot da se vinar zgleduje po novozelandskem sauvignonu, nas je navdušil tudi z lahkotnostjo. Ko so na mizo prinesli še domač bel kruh, bazilikin pesto in Lisjakovo oljčno olje iz Šalare nad Koprom, je bil spoj grižljaja in vina popoln. Še en dokaz več, da za užitek za mizo ne potrebujemo veliko, včasih je dovolj že dober kruh, vrhunsko olje in kozarec dobrega vina. Govejemu karpaču v jedilnem listu delajo družbo parmezan, hruška in čemažev pesto, na krožniku pa so ga skombinirali z domačo majonezo in acetom balzamicom. Škoda, saj se nam je na prvi pogled kombinacija s hruško zdela veliko bolj obetavna. Karpaču ni bilo kaj očitati, bivolja mocarela s češnjevimi paradižniki na nežnem motovilcu pa je dokaz, da delajo z vrhunskimi sestavinami. Zelo preprost in preverjen krožnik so dodelali z izvrstnim bazilikinim pestom. Pod zobmi smo čutili drobce mandljev in sira in s kruhom pomazali krožnik.

imageimageV rižoti z grahom, mandlji in lardom smo zaman iskali mandlje, saj nas tudi pri tej jedi niso opozorili, da zapisane sestavine v jedilnem listu ne držijo. Riž je bil skuhan po predpisih, sladkasto-slani okusi so se lepo prepletli, svežina graha pa je zapeljevala, da smo polovili vse do zadnjega zrna na krožniku. Ščurkova rebula z aromami cvetja, mandlja in vinogradniške breskve je idealno šla k tej jedi. Zelo prijetna, prepoznavna in zaokrožena briška rebula je še podprla ta krožnik, ob katerem smo premlevali, da se v Brionih ne gredo neke visoke kulinarike. Krožniki so preprosti, vendar dobrih okusov, kuharske tehnike so izpiljene, a gurmanskega presežka v stilu zapisov izpred nekaj let, ki so Brione omenjali kot kultno kranjsko restavracijo, nismo doživeli. Sicer pa: le zakaj bi morali segati višje, če vedo, kje so najboljši. V hišnem gourmet burgerju s krompirčkom in solatko prav gotovo. Kruh pečejo sami, bombetko so v kuhinji ravno prav popekli, da je hrustala pod zobmi, hrustljava slanina je zapeljivo dišala, meso je bilo sočno, omaka nam je mezela med prsti, krompirček smo namakali v majonezo in omako, ki je zaradi kajenskega popra in tabaska na jeziku pustila sled po pekočem... Black angus z žara so postregli s solato in krompirčkom, meso je bilo voljno, dobrega okusa in pečeno po naši želji. Le nekoliko prehitro se je ohladilo na krožniku.

Ker imajo Brioni svojo slaščičarno, je za sladkanje vedno poskrbljeno. Na našo željo so sladico pripravili v kuhinji: jogurtov mousse na čokoladni zemlji s svežimi jagodami in malinami ter jagodnim in mangovim prelivom je v februarju pričaral poletje. Odlična kombinacija okusov, čokoladna zemlja ni bila težka, a ravno pravšnja protiutež lahkotnosti in svežini jogurta ter sadnim okusom. Prešernovo tortico s figami in čokoladnim moussom pa smo vendarle vzeli domov, prav tako čokoladno torto s hruško. In ni nam bilo žal.

Dobro je vedeti:

  • Restavracija Brioni
  • Marmite, d. o. o.
  • Koroška cesta 10
  • 4000 Kranj
  • Tel.: + 386 (0)4 20 10 750
  • urnik: Vsak dan od 10. do 21. ure, kavarna se odpre že ob osmih, strežejo tudi zajtrke.
  • vinska klet: 27 etiket. restavracija
Deli s prijatelji