Rožmarin
Vejice rožmarina so skoraj simbol poletne kuhinje, saj z močnim vonjem odišavi tudi prostor okrog štedilnika, ne le jed. Uporabni so tudi cvetovi. Z njimi dekoriramo zeliščno skuto, posipamo jih po krompirjevi solati, bolj drzni pa tudi po sladoledu.
Recept – Dišeč rožmarinov kruh
Testo:
- 30 dag moke
- pol žličke soli
- žlička suhega kvasa
- 4 stroki česna
- žlica oljčnega olja
- svež rožmarin
Premaz:
- 6 žlic oljčnega olja
- žlička grobo mlete soli
- svež rožmarin
Vejice rožmarina osmukamo. Polovico lističev v dobrem mešalniku fino zmeljemo. Če ga nasekljamo z nožem, se moramo res potruditi, da ne ostanejo celi, sicer bodo v kruhu neprijetno ostri. V skledo odmerimo moko, jo posolimo, v sredi naredimo jamico za kvas, okrog pa pokapljamo olje. Na sredino počasi zlivamo toplo vodo (približno deciliter in pol) in zamesimo testo. Dobro ga pregnetemo, vsaj pet minut, nato pustimo, da vzhaja, kar traja nekje eno uro. Na pomokani površini ga razvaljamo v oval debeline en centimeter. Preložimo na naoljen pekač in pustimo, da še enkrat vzhaja, nato z dvema prstoma naredimo po vsem testu enakomerno razporejene vdolbinice, ki naj segajo do dna, vendar testa ne preluknjajo.
Premažemo s tremi žlicami olja, v vdolbinice pa zataknemo osmukane iglice rožmarina. Posujemo z grobo soljo in spečemo (25 minut/200 stopinj). Ko je kruh pečen, še vročega premažemo s preostalim oljem. Najboljši je, dokler je še topel.
Pehtran
Lističi pehtrana dajo jedem prefinjen okus francoske kuhinje, v večjih količinah pa je lahko preveč izrazit in prevladujoč v jedi. Morda ga zato imenujejo mali zmaj. Pri nas je najbolj znan v potici, manj ga uporabljamo v slanih jedeh. Poletje je lahko priložnost za preizkušanje novih okusov pehtrana.
Recept – Bučke s pehtranom (za štiri):
- kilogram mladega krompirja
- štiri bučke
- 2 dl sladke smetane
- šopek pehtrana
- jajce
- maslo ali olje za pekač
Krompir in bučke olupimo in narežemo na enako velike kolobarje, debele približno pol centimetra, krompir naj bo nekoliko tanjši. Zlagamo jih kot strešnike v nizek pekač, ki smo ga dobro premazali z maslom. Uporabimo primerno velik pekač, da ga lahko zapolnimo. Pehtran natrgamo na lističe. Jajce razžvrkljamo s smetano, solimo in dodamo pehtran. Polijemo po strešnikih in porinemo v pečico (200 stopinj) za eno uro. Zadnjih petnajst minut jed pokrijemo s folijo, da se ne zapeče preveč.
Bazilika
To aromatično zelišče ceni predvsem italijanska kuhinja. Poleti jo lahko gojimo v lončkih tudi na balkonu ali kuhinjskem oknu in sproti obtrgavamo vršičke, da ne zacveti. Uporabljamo jo presno, ker s kuhanjem izgubi barvo in večino okusa. Ujame se s paradižnikom in česnom. Je rahlo pikantna in prijetno diši.
Recept – Pesto
- šopek bazilike (za 5 dag osmukanih lističev)
- 2 stroka česna
- 4 dag pinjol
- 1 dl oljčnega olja
- kos parmezana (za 4 žlice naribanega)
- sveže mlet poper
Lističe bazilike, pinjole in narezan česen stresemo v manjši mešalnik in sesekljamo (ne spremenimo v kremo). Postopoma, v curku, prilivamo olje, na koncu vmešamo še fino nariban parmezan. Po okusu popramo in morda tudi dosolimo. Žlico pesta vmešamo v krožnik vročih testenin, ostanek pa preložimo v kozarec, prelijemo s tanko plastjo olja in hranimo v hladilniku. Odlično tudi kot namaz za kruh.