KUHINJA

Recepta, zdrava za srce

Objavljeno 08. maj 2013 15.00 | Posodobljeno 08. maj 2013 15.00 | Piše: M. M.

Naj vas zapeljejo skušnjave.

Topli meseci kličejo po lahkotni prehrani, zdravi in bogati z vitamini. Pomembno vlogo imajo sveže sadje in zelenjava ter olivno olje. Hrana, ki obenem varuje naše srce. Zmanjšuje holesterol. Preprečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Privoščimo si slasten in tudi mikaven obrok na nebeški terasi. In uživajmo še dolgo po njem.

Zelenjavne palčke s pomako iz rdeče paprike in mlade čebule

(za 4 osebe)

  • velika paprika, očiščena in razrezana na četrtine
  • 2 stroka česna, neolupljena
  • 250 g sojinega jogurta
  • 2 mladi čebuli, drobno sesekljani
  • sveže mleti črni poper
  • izbor sveže zelenjave, npr. korenje, kumare, koromač, paradižnik, mlada koruza, sladkorni grah, zelena, bučke, narezane na palčke
  • Četrtine paprike nekoliko sploščite in položite na pekač s površino proti prijemanju. Česen zavijte v folijo in položite na pekač. Pecite od 30 do 40 minut v pečici na 220 stopinj Celzija, dokler ni paprika rahlo zapečena, česen pa mehak.
  • Ko se paprika dovolj ohladi, jo olupite in kožo zavrzite. Meso paprike položite v skledo.
  • V skledo stisnite pečene stroke česna.
  • Z vilicami zmečkajte papriko in česen. Vmešajte sojin jogurt in mlado čebulo. Po okusu začinite s poprom. Postrezite z zelenjavnimi palčkami.

Lahke palačinke

(za 4 osebe)

  • 125 g črne ali polnozrnate moke
  • jajce
  • 300 ml posnetega mleka
  • čajna žlička rastlinskega olja in malo za pečenje – lahko uporabimo razpršilo za olje
    image

Nadevi:

  • narezano sveže sadje
  • narezana jabolka, rozine, mleti cimet
  • posneta skuta
  • sadni namaz ali marmelada
  • Moko presejte v skledo. Če uporabljate polnozrnato, dodajte tudi otrobe, ki ostanejo na situ.
  • Stepite jajce, mleko in olje, postopoma dodajajte moko. Mešajte, dokler se ne oblikuje gladko testo.
  • Pustite ga stati približno 20 minut, nato ga še enkrat premešajte.
  • V ponvi s premazom proti prijemanju segrejte malo olja ali ga popršite. Ko je vroče, dodajte dve žlici testa za palačinke in ponev rahlo potresite, da se testo lepo razporedi.
  • Palačinko pecite dve minuti, da na spodnji strani lepo porjavi, nato jo vrzite ali obrnite ter jo na drugi strani pecite približno eno minuto.
  • Dajte v pečico, segreto na 50 stopinj Celzija, da bo ostala topla, dokler ne boste spekli tudi preostalih. Zlagamo eno na drugo. Testo bi moralo zadostovati za osem palačink. Postrezite jih z izbranim nadevom.


Izbrana recepta sta iz knjige z naslovom Recepti za zdravo srce, priznane avtorice Jacqui Lynas, ki je diplomirana dietetičarka in jo še posebno zanima preprečevanje bolezni srca in ožilja. Knjigo je mogoče kupiti z najnovejšo (junijsko) številko revije Onaplus in ponuja pester izbor pravilne prehrane, ki vodi do boljšega zdravja. 

Deli s prijatelji