Zelje je na našem jedilniku dobesedno od pamtiveka. Okusno, vedno pri roki, zdravo in nadvse uporabno. Časi so se sicer obrnili tudi glede te odlične zelenjadnice, saj je bila še nedolgo tega predmet posmehovanja, češ, revež tisti, ki tolče zelje in krompir.
Danes vemo, da je zelje na sto in en način v naši prehrani nadvse dobrodošlo. Uživamo presno, kuhano, dušeno, kot glavno jed ali prilogo, pozimi najbolj tekne kislo, v joti ali s krvavicami. Mlado poletno drobno naribamo in pripravimo v solati, dušeno se ujame s testeninami, mi pa smo mu za družbo dodali mladi krompir in rdečo papriko.
Mlado zelje s krompirjem
Za 4 osebe:
- 4 krompirji
- 1 manjša glava zelja
- 1 rdeča paprika
- 1 čebula
- peteršilj
- drobnjak
- sol, poper, olje
- strok česna
Krompir olupimo in naribamo na tanke kolobarje. Zelje narežemo na rezance. Polovico paprike narežemo na kocke, polovico na trakove. Čebulo, česen, peteršilj in drobnjak sesekljamo. Vse sestavine razen drobnjaka in trakov paprike stresemo v skledo, premešamo in damo v ponev.
Pokrito pečemo pri srednji temperaturi. Ko je krompir skoraj mehak, premešamo in okrasimo s trakovi paprike.
Pečemo še 5–10 minut na malce višji temperaturi, da se jed zapeče. Potresemo z drobnjakom.