Temna čokolada ima visok delež kakava, ki ima toliko različnih koristnih lastnosti, da ga uvrščamo med superživila. Znižuje krvni pritisk, pospešuje dotok krvi v možgane, kar dobro vpliva na pomnjenje, zato je odlična malica, ko se učimo. Ima nizek glikemični indeks in veliko antioksidantov. Nasprotno s prepričanjem, da je škodljiva za zobe, celo vsebuje snov, ki preprečuje nastanek kariesa. Po koščku temne čokolade se dobro počutimo, saj spodbuja nastajanje endorfina, hormona sreče.
Pripravimo, preden začnemo:
- pekač, premazan s kokosovo maščobo
Sestavine
- lonček zdroba
- pol lončka sladkorja
- lonček mletih orehov
- vrečka pecilnega praška
- pol lončka stopljene kokosove maščobe
- pol lončka sojinega mleka
- pest rozin
- 4 večja jabolka
- 100 g temne čokolade
Kako se lotimo?
1. Z lončkom je odmerjanje količin najbolj preprosto. Njegova velikost ni natančno določena, naj drži približno 200 ml vode. 2. V večji skledi zmešamo zdrob, sladkor, mlete orehe in pecilni prašek. Stopimo maščobo in zmešamo s sojinim mlekom.
3. Jabolka grobo naribamo z olupki vred, pri ekoloških ni razloga, da bi jih lupili. Dodamo rozine. Vključimo pečico na 180 stopinj.
4. Ko je pečica že ogreta, zmešamo suhe in mokre sestavine ter jabolka in testo nadevamo v pripravljen pekač.
5. Pečemo pol ure. Pecivo še toplo premažemo s stopljeno čokolado.
6. Ohladimo in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada popolnoma strdi. Če pecivo ni dovolj ohlajeno, je lepljivo, mokro in ga je težko narezati.