Mango ima usnjato rumeno, zeleno in rdečkasto lupino, rumeno meso in veliko, trdo koščico. Je sladko-kiselkastega okusa z močno aromo. K nam pridejo z letalskim prevozom le nezreli sadeži. Zorijo jih v posebnih razmerah, sami pa lahko mango zmehčamo tako, da ga zavijemo v časopisni papir in damo na toplo. Njegova domovina je Indija, kjer ga pripravljajo kot čatni (pikantna marmelada) ali pa ga sušijo in meljejo v prah za začimbne mešanice. Svež mango je vir natrija, kalcija, železa, bakra in magnezija.
Pripravimo, preden začnemo: stekleno posodo, primerno za zamrzovanje, mešalnik.
Sestavine
- 2 zrela manga
- pomaranča
- 100 g sladkorja v prahu
Kako se lotimo?
- Mango razpolovimo tako, da ga z nožem podolžno prerežemo tik ob koščici. Izkoščičeno polovico potem mrežasto zarežemo in z nožem odluščimo kocke od lupine.
- Pomarančo ožamemo. Mango močno zmešamo skupaj s pomarančnim sokom, tako da dobimo gladko maso.
- V kozici stopimo sladkor s 300 ml vode. Pustimo, da zavre, in kuhamo 5 minut. Odstavimo, da se ohladi.
- Sladkorni sirup zmešamo z mangovo maso in vse prelijemo v posodo, primerno za zamrzovanje. Postavimo v zamrzovalnik.
- Po približno eni uri maso vzamemo iz zamrzovalnika in jo dobro premešamo, tako da razbijemo vse ledene kristalčke. To ponavljamo na vsake pol ure, dokler ni sladoled do konca zamrznjen.