OKUSNO

Recept za burger s sirom

Objavljeno 24. junij 2015 13.35 | Posodobljeno 24. junij 2015 13.36 | Piše: S. N.

To zimo sta Gorenjca Žiga Antolin in Klemen Bassanese tuhtala, kako najti pot do popolnega burgerja.

Foto: Ciril Jazbec

Tega v mestu pač nista našla, pa sta se odločila pripraviti svojega. Projekt burger sta kranjski publiki, zbrani ob odprtju kavarnice na Savskem otoku, premierno predstavila v začetku aprila. Odtlej se je njuna stojnica držala kavarnice, z burgerji pa sta popestrila tudi nedavni kranjski Peer Fest. Morda se jima kmalu obeta nov poslovni izziv, saj že razmišljata o širitvi ponudbe na jedi, ki so venomer dobra družba burgerju. In kako najti popolnega? Nekaj skrivnosti – kajpak ne čisto vseh – je z nami ta teden delil Žiga Antolin.

Za 4 osebe:


  • 4 burger bombetke
  • 600 g mlete govedine
  • 4 rezine sira
  • 4 listi solate
  • 4 rezine mesnatega paradižnika
  • 12 kolutov sveže kumare
  • malo čebule
  • nekoliko majoneze


Začnemo z mesom. Mesarja prosimo, naj odreže kos bolj mastnega govejega mesa, ki naj ga dvakrat zmelje. Maščoba je ključnega pomena, saj poskrbi za sočnost in mehkobo.

Iz njega oblikujemo štiri pleskavice, ki imajo približno dva centimetra večji premer kot bombetke. Med peko nekaj maščobe izteče in meso se skrči. Meso solimo in popramo tik pred začetkom pečenja.

Ploščo ali debelo ponev močno segrejemo, dodamo par kapljic olja in nanj položimo pleskavice. Po štirih minutah obrnemo in pečemo še tri minute. Minuto pred koncem na vsako položimo rezino sira (gavda).

Bombetke vmes prerežemo na pol in jih na plošči, ob pleskavicah, popečemo.

Ko so bombetke popečene, meso pripravljeno in sirček malo stopljen, začnemo sestavljati burgerje.

Na spodnji del bombetke namažemo malce majoneze. Čez položimo list solate, rezino paradižnika, meso s sirčkom, tri kolutke kumaric in malce čebule. Pokrijemo z zgornjim delom bombetke, ki smo jo namazali s kanček več majoneze. 

Deli s prijatelji