KUHARICA TEDNA

Recept: polenta s čemažem

Objavljeno 05. maj 2015 15.00 | Posodobljeno 05. maj 2015 15.00 | Piše: Špela Ankele

V tednih, ko z malo potrpljenja in mnogo pazljivosti pri nabiranju lahko najdemo dovolj čemaža, objavljamo še en nadvse preprost recept.

Foto: Špela Ankele

 Zaupala nam ga je Ljubljančanka Nada Šerbelj, ki stoji za spletno stranjo www.domacedomace.si. Na tej strani so zbrane številne, doma pridelane in izdelane dobrote, ki jim družbo delajo preprosti recepti za hitro pripravljene jedi: »Recepti so preprosti predvsem zato, ker imam v mislih mlade družine, ki si po prihodu iz služb, šol in vrtcev ne morejo privoščiti dolgih ur kuhanja, temveč si kaj toplega raje pripravijo na hitro, preden se odpravijo novim dogodivščinam naproti.« Če k polenti, pripravljeni s čemažem, postrežemo še veliko skledo pomladanske solate, je popoldanski obrok lahko pripravljen v pičle četrt ure.

Sommelierka Mira Šemić priporoča: chardonnay, zoren v lesenem sodu, z veliko sadnih arom, maslenih tonov in prijetne svežine, bo mamljiva izbira ob sladkobi polente z maslom.

Za 4 osebe:

  • 1 skodelica koruznega zdroba
  • 2 skodelici vode
  • 20 g kuhanega masla (gi)
  • nekoliko kuhanega masla s čemažem
  • zeliščna sol

V loncu pristavimo vodo. Zavremo. Dodamo kuhano maslo.
Koruzni zdrob med nenehnim mešanjem počasi stresemo v krop. Mešamo, da dobimo gosto maso. Po okusu solimo in dobro zmešamo.
Odstavimo. Lonec pokrijemo in pustimo še deset minut, da polenta nabrekne.
Ko postrežemo, po okusu dodamo še malce čemaževega namaza na osnovi kuhanega masla. 

Deli s prijatelji