NEKAJ SLADKEGA

Recept: ocvrti jabolčni obročki

Objavljeno 26. julij 2016 15.00 | Posodobljeno 26. julij 2016 15.00 | Piše: Beba Splichal

Za sladokusce ...

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo:

  • metlico in manjšo posodo, primerno za cvrtje.

Sestavine

  • 3 večja jabolka
  • 150 g bele moke
  • pol žličke cimeta v prahu
  • ščep soli
  • 2 žlici sladkorja
  • žlica limoninega soka
  • 2 dcl piva
  • olje za cvrtje

Za povaljati:

  • sladkor
  • mlet kardamom
  • cimet v prahu  

Kako se lotimo?

1. V večji skledi zmešamo moko, cimet, sol in sladkor. Počasi prilivamo pivo in limonin sok ter z metlico mešamo, da ne nastanejo grudice. Ko dobimo enotno in gladko maso, nehamo mešati. Če je zelo gosta, prilijemo še malo piva.
2. Jabolka olupimo in narežemo na tanjše rezine. Z ostrim nožkom lepo izrežemo peščišče v obliki kroga.
3. V kozici segrejemo olje, primerno za cvrtje, mora ga biti vsaj za dva prsta. Jabolčne rezine pomakamo v maso, da se testo prime na obe strani, z dvoje vilicami dvignemo in malo odcedimo ter polagamo v vroče olje. Ko se po spodnji strani naredi zlato rjava skorjica, obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Če se nam na dnu malo prime, ga najlažje odlepimo s tanko leseno lopatico. Naenkrat ne cvremo več kot treh obročkov.
4. Ocvrte obročke polagamo na krožnik, obložen s papirjem za peko, da se vpije odvečna maščoba.
5. V skodelici zmešamo sladkor, kardamom in cimet ter v mešanici bogato povaljamo še tople obročke. Ponudimo takoj.

Olje za cvrtje naj bo odporno proti segrevanju pri visokih temperaturah. Najbolje je uporabiti olja z visoko vsebnostjo enkrat nenasičene oleinske maščobne kisline. Za cvrtje so primerna samo tista, ki pri visokih temperaturah ne spreminjajo kemijske strukture. Nekatere maščobe namreč pri segrevanju nad 180 stopinj tvorijo transmaščobne kisline, ki so škodljive za zdravje in dokazano rakotvorne. Poleg sončničnega olja, če je posebno označeno, da je primerno za cvrtje, se najbolje izkaže kokosova maščoba, ki ima visoko mejo dimljenja. 

Deli s prijatelji